MonPlaneta
Descobreixen vida sota les plaques de gel antàrtiques en condicions insospitades
  • CA

Les plaques de gent de l’Antàrtida amaguen més vida de la prevista, segons un estudi publicat a la revista Frontiers in Marine Science. L’equip d’investigadors a càrrec de la recerca ha perforat 900 m de profunditat a una de les plataformes de gel que continent amb temperatures de -2 °C. En aquestes condicions no és comú l’existència d’animals, però els científics han trobat animals estacionaris com esponges i altres espècies potencialment desconegudes.

El descobriment ha estat descrit com “una causalitat” pel mateix equip d’investigació. “Esperàvem recuperar un nucli de sediment de sota la plataforma de gel, de manera que va sorprendre quan vam colpejar la roca i vam veure pel vídeo que hi havia animals que hi vivien”, relata James Smith, membre del grup de perforació. Segons ha recollit el comunicat del Bristish Antarctic Survey, la troballa és un accident afortunat que empeny les concepcions de la vida en aquests ambients cap a direccions insospitades anteriorment.

Les plataformes de gel flotants són uns dels hàbitats més grans i inexplorats de l’oceà del sud. La Bristish Antarctic Survey remarca que cobreixen una superfície d’1,5 milions de km² de plataforma continental antàrtica, de la que s’han estudiat una àrea equivalent a una pista de tenis. Amb aquesta petita perspectiva es mantenia la teoria que contra més profund i, per tant, menys aigua oberta i menys llum, la fauna que es trobava en aquestes zones era cada cop menys abundant i només eren depredadors, peixos, cucs o meduses. Però el nou estudi demostra que organismes alimentadors de filtres, com les esponges, que depenen del subministrament d’aliment es trobessin sota el gel.

Els investigadors a més van trobar una roca coberta d’estranyes criatures, les quals podrien ser desconegudes fins al moment. Tenint en compte els corrents d’aigua de la regió, els investigadors calculen que aquesta comunitat pot arribar fins a 1500 km riu amunt de la font de fotosíntesi més propera. També se sap que altres organismes recullen nutrients de les foses glacials o productes químics de la filtració de metà, però els investigadors no sabran més sobre aquests organismes fins que no tinguin les eines per recollir mostres d’aquests organismes, un desafiament significatiu en si mateix. Tot plegat, per ara, sembla anar en contra de les teories anteriors sobre la naturalesa de la vida sota aquestes condicions, no en va l’equip ha titulat el seu estudi com: Trencant totes les regles: la primera comunitat de substrat dur enregistrar de sèssils bentònics molt sota una placa de gel antàrtic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa