El medicament diABZI, que actua la resposta immune innata del nostre cos, ha demostrat ser molt efectiva a l’hora de prevenir casos greus de Covid-19 en ratolins que van ser inoculats amb diverses variants del virus que causa la malaltia. Així ho afirma un article publicat a la revista ‘Science Immunology’ que, a més, apunta que el medicament podria tractar altres malalties respiratòries causades per coronavirus. És la primera vegada que es demostra que activant una resposta immune primerenca amb una sola dosi del medicament és una estratègia prometedora per controlar la propagació del virus. Malgrat l’aparició de vacunes, desenvolupar antivirals efectius és molt important per controlar la pandèmia, especialment si continuen apareixent noves variants que podrien reduir l’efectivitat de la immunització.

El sistema immunològic de l’aparell respiratori és la primera línia de defensa contra infeccions i reconeix els patògens a partir de certs patrons moleculars. Així, els investigadors van mirar d’entendre com funcionava aquest procés en el cas del SARS-CoV-2 i es van adonar que el virus és capaç d’amagar-se, endarrerint el seu reconeixement i l’inici de la resposta del cos. Així, van pensar, si trobaven medicaments que activessin la resposta de les cèl·lules respiratòries més aviat, podrien impedir que la infecció s’escampés massa pel cos i es tornés greu. Els científics van revisar 75 compostos que tenen aquest efecte i van examinar-ne els efectes en cultius de laboratori fins a identificar nou candidats i, a l’últim moment, van afegir el diABZI, que encara no ha estat aprovat però que s’està testant com a tractament per a alguns càncers. Els resultats van indicar que té un gran potencial per frenar la infecció per diverses variants del SARS-CoV-2, és per això que van provar el medicament en ratolins modificats genèticament per ser vulnerables a la infecció amb el virus. Com que ha d’arribar als pulmons, els va ser administrada per via nasal, i va tenir com a efecte una reducció de la càrrega viral i un augment de la producció de citocina, indicant l’activació de les defenses del cos.

A més, diABZI també sembla efectiu contra els virus de la grip i els del refredat, de manera que podria convertir-se en un remei ampli contra els virus que afecten el sistema respiratori. Actualment està sent provat en una llarga llista de virus però, pel que fa a la Covid, és important recordar que, com que és probable que vagin apareixent nous coronavirus que afecten els humans, com ha passat durant les darreres dècades, comptar amb un medicament que ens ajudi a defensar-nos d’ells és una notícia extremadament important.

Nou comentari

Comparteix