Descobreixen una súper-Terra orbitant una de les estrelles més antigues de la galàxia

En aquest planeta rocós els anys duren unes 12 hores i és tan a prop que les temperatures superen els 1700ºC a la superfície

Vista artística de la superfície d'un planeta rocós orbitant una nana vermella

Vista artística de la superfície d’un planeta rocós orbitant una nana vermella | ESO/M. KORNMESSER

Una súper-Terra, un planeta càlid i rocós, ha estat descobert a l’òrbita d’una de les estrelles més antigues de la Via Làctia, segons publica un equip de científics nord-americans a la revista ‘The Astronomical Journal’. Segons les observacions, el planeta és un 50% més gran que el nostre planeta i té una massa tres vegades més gran. Tot i això, com que és molt a prop de la seva estrella, els anys només hi duren mig dia terrestre. Aquesta proximitat també fa que les temperatures a la superfície siguin extremadament altes, d’uns 1700ºC.

El satèl·lit TESS

El satèl·lit TESS | NASA

El descobriment d’aquest planeta, batejat TOI-561b, ha estat possible gràcies a la missió TESS de la NASA, que observa el cel buscant planetes que orbitin les estrelles més properes a la Terra. Després, els investigadors van poder calcular-ne la massa, el radi i la densitat. Aquesta darrera dada, precisament, va sorprendre els experts, ja que és molt semblant a la del nostre planeta tot i tenir una massa molt més gran, cosa que concorda amb la idea que el planeta, com l’estrella, sigui molt i molt vell, creat en un moment on els elements més pesants de l’Univers, creats en les supernoves, encara no eren prou abundants. TOI-561b, de fet, és un dels planetes més antics que s’ha descobert mai.

Nou comentari