MonPlaneta
Descobreixen que un meteorit va esclatar damunt l’Antàrtida fa 430.000 anys
  • CA

Les petites partícules que s’han trobat al cim d’una muntanya a l’Antàrtida han permès descobrir que, fa 430.000 anys, un meteorit de més de 100 metres de llargada va esclatar damunt del continent glaçat, llençant una bola de material extraterrestre incandescent sobre la superfície. Segons afirma un estudi publicat a la revista ‘Science Advances’, es van recollir 17 mostres de partícules de color negre, tan petites que eren pràcticament impossibles de veure, a l’est de l’Antàrtida.

Quan van ser examinades amb un microscopi, es va fer evident que semblava que s’haguessin fos entre elles, cosa que significaria que en algun moment hi va haver molt d’aquell material junt i a molt alta temperatura. L’única explicació possible, doncs, és que vingués d’un meteorit, cosa que es va poder comprovar quan se’n va analitzar la composició química.

Els investigadors van comparar aquestes partícules amb unes altres, trobades en dos cilindres de gel extrets d’una zona propera i que serveixen com a arxiu dels esdeveniments geològics del passat. Així, per la distribució i densitat de les partícules i l’indret on es trobaven, es ca poder calcular que l’impacte havia tingut lloc fa 430.000 anys i que el meteorit devia medir entre 100 i 150 metres de llargada. Això i, és clar, l’absència de cràter, han fet concloure que el meteorit va esclatar a l’aire després de travessar la major part de l’atmosfera però sense aconseguir arribar a caure a la superfície. Per la seva mida i les restes trobades, l’explosió devia ser molt important i devia enviar un núvol de roca vaporitzada directament cap a terra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa