MonPlaneta
Descobreixen la possible causa que la Covid-19 sigui tan difícil de tractar
  • CA

Un nou estudi sobre la resposta del sistema immunològic humà al SARS-CoV-2 ha fet un descobriment que podria ser molt útil per tractar millor la Covid-19. El treball, elaborat per un equip internacional d’investigadors i publicat a la revista ‘Science Immunology’, va concloure que el virus, quan entra als pulmons, activa una ruta bioquímica coneguda com el sistema del complement i que podria explicar per què la malaltia resulta tan difícil de tractar. A més, els científics proposen l’ús de combinacions formades per antivirals i inhibidors del sistema del complement, que podrien ser eficients en la lluita contra la Covid-19. En un model in vitro amb cèl·lules humanes, de fet, els investigadors van comprovar com el Remdesivir, combinat amb Ruxolitinib, aconseguia inhibir la resposta del complement i facilitava el tractament tot i que, fa poc, s’havia comprovat que el Ruxolitinib tot sol no era gaire eficaç contra el SARS-CoV-2.

Per tal de trobar possibles medicaments per aturar aquesta reacció del cos, l’equip responsable de l’estudi va examinar més de 1.600 medicaments aprovats als Estats Units, buscant quines tenien l’efecte contrari al que produeix la Covid-19. Fa pocs anys que s’ha descobert que el sistema del complement, un sistema complex de proteïnes fabricades pel fetge i que ajuda els anticossos a combatre patògens, no només treballa al corrent sanguini sinó que també ho pot fer a l’interior de les cèl·lules. Això és precisament el que passa durant una infecció per SARS-CoV-2: la resposta s’activa a les cèl·lules dels alveols pulmonars, un fet totalment inesperat i que, a més, fa que el sistema es torni contra el cos i contribueix a la inflamació que es produeix en els casos greus de Covid-19. Això, a més d’ajudar en la lluita contra la malaltia, és un descobriment per sí sol, ja que ara se sap que el complement s’activa dins de les cèl·lules on la infecció està tenint lloc de manera local. Aquest fet també podria explicar per què atacar el complement a la circulació no ha tingut resultats gaire prometedors, i suggereix que s’haurien de fer servir inhibidors que puguin actuar a l’interior de les cèl·lules.

Tot i que calen fer més assaigs clínics per saber si aquesta combinació de medicaments és realment eficient, les dades apunten a aquest beneficis potencial. D’altra banda, els científics també consideren interessant descobrir per què el SARS-CoV-2 activa el sistema del complement perquè és possible que, si ho fa, sigui per beneficiar-se d’algun procés implicat que l’ajuda a infectar cèl·lules i a replicar-se.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa