MonPlaneta
Descobreixen una nova “baula perduda” entre els dinosaures i els ocells

L’Archaeopteryx, l’ocell més antic que s’ha descobert mai, és conegut com la “baula perduda” de l’evolució que va dur alguns dinosaures a esdevenir aus. Això l’ha portat a ser un dels fòssils més coneguts del món i tota una icona de la paleontologia. Ara, un equip de científics de la Universitat de Manchester, a Anglaterra, han identificat una nova espècie d’Archaeopteryx que és més propera als ocells moderns en termes evolutius.

Els investigadors van tornar a analitzar un dels 12 únics exemplars que es conserven d’aquests ocells primitius fent servir un sincrotró per fer una anàlisi de raigs X en tres dimensions. Gràcies a aquesta tècnica, l’equip afirma que aquest exemplar en concret era físicament molt més proper a un ocell que a un rèptil i que, per tant, és prou diferent dels altres per ser descrit com a pertanyent a una nova espècie, batejada amb el nom d’Archaeopteryx albersdoerferi.

El descobriment i reclassificació de l’animal ha estat explicat en un article publicat a la revista ‘Historical Biology’ i afirma que algunes de les característiques de l’esquelet que el fan diferent són la fusió dels ossos del crani, una forma diferent del pit i alguns elements de les ales i una configuració reforçada dels carps i metacarps. Aquests trets el fan més proper als ocells moderns i no són presents a l’especimen anomenat Archaeopteryx lithographica, que s’assembla més als rèptils.

L’exemplar número 8, com es coneix, és el més recent dels 12 trobats fins ara, amb mig milió d’anys menys que els altres. Aquesta diferència temporal podria ser un factor molt important a l’hora de descriure’l com una espècie nova, una evolució de l’anterior. Els primer Archaeopteryx va ser descrit com la “baula perduda” entre els rèptils i els ocells el 1861 després de ser trobat, com la resta d’exemplars i diversos animals més, a un dipòsit calcari de Baviera (Alemanya). Es calcula que té uns 150 milions d’anys.

Els responsables d’aquest estudi afirmen que quan es troba una baula, només fa que se’n creïn dues més. Tot i això, aquesta troballa confirma que l’Archaeopteryx va ser el primer ocell, ja que se n’ha pogut observar part de l’evolució.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Lleida a octubre 28, 2018 | 09:15
    Lleida octubre 28, 2018 | 09:15
    Qui diu que els ocells no son rèptils?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa