MonPlaneta
Descobreixen una molècula que ataca el coronavirus d’una manera desconeguda fins ara

Un equip de científics de la Universitat de Bonn, a Alemanya, han aconseguit aïllar una molècula molt prometedora en la lluita contra el coronavirus. Aquest compost s’acobla a la proteïna espiga del SARS-CoV-2, la que forma la seva “corona” i que fa servir per enganxar-se a les cèl·lules que infecta. Així, amb aquesta molècula, el virus perd la capacitat tant d’atacar l’organisme com de replicar-se.

Tot plegat només ha estat provat al laboratori però, segons expliquen els investigadors en un article a la revista ‘Angewandte Chemie’, la nova manera com aquest ingredient actiu inhibeix el funcionament del coronavirus podria suposar un avantatge respecte altres productes perquè, afirmen, podria ser efectiu contra les mutacions virals.

Aquesta molècula tan prometedora és el que s’anomena un aptàmer, una petita cadena d’ADN que s’enganxa a altres molècules i influencia el seu comportament. Actualment, produïr aptàmers és molt fàcil, i hi ha llibreries d’aptàmers diferents que contenen milions i milions d’ingredients actius potencials. Entre tots ells, els responsables d’aquest estudi van aïllar-ne uns quants pel seu potencial d’enganxar-se a la proteïna espiga del coronavirus, que s’enganxa a una molècula de la cèl·lula que infecta i que és el primer pas perquè el SARS-CoV-2 reprogrami la cèl·lula perquè fabriqui noves còpies del virus.

Fins ara, els anticossos emprats contra el virus impedeixen aquest acoblament enganxant-se a la part de la proteïna espiga responsable de reconèixer la molècula de la cèl·lula. Aquest aptàmer, però, batejat com a SP6, no impedeix que el virus s’acobli però redueix molt el nivell d’infecció, tot i que els investigadors no saben exactament per què.

L’objectiu dels investigadors a mitjà termini és desenvolupar, un cop fets tots els assaigs prescriptius, un medicament que pugui funcionar, per exemple, com un esprai nasal que protegeixi durant unes hores de la infecció per SARS-CoV-2. Tot i que això pot semblar molt optimista, els estudis que caldran per arribar –o no– fins allà resultaran en molt coneixement nou sobre els mecanismes d’infecció del coronavirus i les seves variants, un element molt important i que pot ser crucial per aconseguir derrotar la pandèmia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa