MonPlaneta
Descobreixen un mineral que no s’havia vist mai a la natura a l’interior d’un meteorit
  • CA

Durant els darrers cinc anys, els investigadors han descobert més d’una trentena de minerals de carboni, molts dels quals tenen colors força vistosos. El darrer que s’ha trobat, però, conegut com a edscottita, ha sorprès els seus descobridors, un equip de científics de la Universitat de Califòrnia – Los Angeles, per una particularitat: tot i que el mineral es coneixia, no s’havia trobat mai de forma natural, és a dir, no se sabia que es podia formar sense la intervenció humana.

L’edscottita és coneguda per ser una de les fases a través de les quals passa el ferro quan s’està refredant després de ser sotmès a temperatures altes com, per exemple, les que s’apliquen en el moment de fondre’l per fabricar acer. Aquest cop, però, el mineral ha estat trobat a l’interior d’un petit meteorit, demostrant que és possible que es formi de manera natural.

La roca, coneguda com a meteorit de Wedderburn, és al Museu Victòria d’Austràlia des que va ser trobat a la mateixa illa el 1951, i el mineral ha estat batejat en honor a Ed R. D. Scott, un cosmoquímic pioner que va identificar el mineral el 1971 però no en va poder conèixer l’estructura per les limitacions de la tecnologia de l’època.

Aquest va ser, doncs, el punt de partida del nou estudi, que va examinar un fragment del meteorit i analitzar què era, exactament, l’edscottita. La manera com es va formar, però, de moment, encara no està clara. Una de les opcions és que el meteorit fos expulsat del nucli d’un planeta molt llunyà que es trobava en ple procés de formació, quan molts asteroides d’atreuen els uns als altres fins a formar una bola. En aquest procés, les roques s’escalfen molt i els metalls es van precipitant cap al centre, on n’acaben formant el nucli. Mentre passava això, un fragment de carboni i de ferro fos es van unir, formant aquest mineral.

A partir d’aquí, podria ser que un asteroide gros xoqués contra el planeta en formació, escampant-ne fragments per tot, l’espai, i que un d’ells acabés sent el que coneixem com a meteorit de Wedderburn. Tot plegat, però, és pura especulació, tot i que el fet que la natura pugui crear minerals que, fins ara, creiem que només es podien crear amb intervenció humana, és una nova mostra de tot el que ens queda per aprendre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa