MonPlaneta
Descobreixen un microorganisme que s’alimenta de material extraterrestre

Els microorganismes anomenats quimòtrofs són aquells que aconsegueixen la seva energia de fonts inorgàniques. D’entre tots ells un, anomenat Metallosphaera sedula i que forma part dels arqueobacteris, té la particularitat que no només pot alimentar-se de material d’origen extraterrestre sinó que, a més, colonitza aquests minerals més ràpidament que no pas els originaris del nostre planeta.

La recerca en aquest organisme i els seus processos fisiològics, que han estat cultivats en meteorits per un equip de científics de la Universitat de Viena (Àustria) pot aportar moltes pistes sobre com els materials provinents de l’espai podrien haver estat una font d’aliments i energia per als primers éssers vius, facilitant la multiplicació i evolució de la vida a la Terra.

Tal com expliquen en un article a la revista ‘Scientific Reports’, els astrobiòlegs, dirigits per Tetyana Milojevic, van fer créixer aquest organisme, considerada extremadament metallòfil, a un meteorit anomenat NWA1172 per veure com es comportava i estudiar com relacions bioinorgàniques semblants podrien haver tingut lloc a altres llocs del Sistema Solar. El M. sedula va colonitzar ràpidament el material meteòric, molt més que no pas els materials d’origen terrestre on va ser col·locat.

Segons sembla, les roques procedents de l’espai són un ambient més beneficiós per a aquest organisme, extremadament antic. Així, analitzant la roca, van veure les marques biogeoquímiques que l’organisme hi havia deixat, confirmant que és perfectament capaç de biotransformar materials meteòrics i viure-hi, si més no en les condicions en què es troben quan arriben al nostre planeta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa