MonPlaneta
Descobreixen el material més antic de la Terra, creat abans que el mateix planeta
  • CA

Un equip de científics nord-americans i suïssos que analitzava un meteorit que va caure a la Terra a finals de la dècada de 1960 ha descobert, al seu interior, els materials més antics que s’han localitzat mai al nostre planeta i que, de fet, són més antics que el món i, fins i tot, que el Sistema Solar. A l’interior d’aquesta roca provinent de l’espai, s’hi han trobat grans de pols que tenen fins a 7.500 milions d’anys d’antiguitat i que es pensa que provenen de la mort d’estrelles anteriors al Sol i que, en quedar alliberades a l’espai, normalment acaben incorporats a les noves estrelles, planetes, satèl·lits i meteorits que es formen a partir d’aquests.

Així doncs, la troballa consisteix, literalment, en mostres sòlides del material que formava altres estrelles. El meteorit on s’han trobat, que va caure a Austràlia el 1969 i que és conegut com el meteorit de Murchison, va ser analitzat pels científics a través de diversos procediments -triturant alguns fragments, dissolent-los en àcid…- i, finalment, se’n va determinar l’antiguitat mesurant durant quant de temps havien estat exposats a raigs còsmics a l’espai. A causa de la seva alta energia, aquests raigs interactuen amb la matèria amb què topen i contribueixen a la formació de nous elements químics, i a més exposició més elements es formen.

Muchison
El meteorit de Murchison, un exemple de condrita carbonàcia

En aquest cas concret, els científics es van fixar en un isòtop del neó, el neó-21, per determinar l’edat de la pols del meteorit. Tot i que la majoria, un 60% dels fragments analitzats, tenien entre 4.600 i 4.900 milions d’anys -uns 300 milions d’anys més que el Sol i uns 400 milions d’anys més que la Terra-, un 10% tenien més de 5.500 milions d’anys, els més antics dels quals arribaven a uns 7.500 milions

Anteriorment, els materials més antics trobats a la Terra tenien uns 5.500 milions d’anys, però els científics estan convençuts que se’n podrien trobar d’encara més antics que els localitzats al meteorit Murchison. A és, el descobriment també aporta informació al debat sobre si la formació d’estrelles és constant o si, al contrari, té pics i valls. Segons l’antiguitat dels fragments trobats, sembla que fa 7.000 milions d’anys hi va haver un període de formació d’un número destacable d’estrelles. A més, el descobriment també indica que, sovint, els fragments pre-solars suren per l’espai units en aglomerats grans, cosa que fins ara no es creia possible.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa