MonPlaneta
Descobreixen l’avantpassat del triceratops més antic que es coneix
  • CA

L’espècie més antiga que es coneix de ceratopsi, els dinosaures amb banyes a la família dels quals pertanyia el triceratops, ha estat descobert a l’estat nord-americà de Nou Mèxic, segons informa un grup d’investigadors en un article a la revista ‘Paläontologische Zeitschrift’. L’animal, batejat com a Menefeeceratops sealeyi, pot ser de gran utilitat per als científics a l’hora de comprendre l’evolució dels ceratopsi, ja que es calcula que va viure fa uns 82 milions d’anys, sent anterior a tots els que s’havien descobert fins ara i contribuïnt a una comprensió sobre com eren i com es van diversificar aquests animals que ha augmentat molt durant els darrers anys.

Tot i que no han estat identificades com a pertanyents a una nova espècie fins ara, els fòssils van ser descoberts el 1996 i pertanyen a un únic exemplar. Després d’haver estat descrit l’any següent, les anàlisis que se li han anat fent durant els anys han anat aportant noves informacions però, tot i així, s’ha trigat gairebé tres dècades a poder establir que aquest animal era desconegut fins ara. Segons sembla, el Menefeeceratops era un animal relativament petit, d’uns quatre metres i mig de llargada, si es compara amb el seu parent més conegut, que podia superar els vuit metres. Apareguts durant el Cretaci Tardà, els ceratopsis eren grans animals herbívors amb banyes, relativament semblants als rinoceronts que coneixem i que vivien en ramats. D’aquest en concret, no se n’ha trobat el cos complet, tot i que sí una quantitat significativa d’ossos que inclouen part del crani i el maxil·lar, la pelvis, vèrtebres, costelles… que mostren que és diferent dels seus altres parents que es coneixien.

Comparar el Menefeeceratops amb aquestes altres espècies ha estat de gran ajuda a l’hora d’establir quines relacions evolutives hi havia entre ells. Així, el Menefeeceratops sealeyi és a la base de la branca evolutiva de la sufamilia dels centrosaurins, un dels primers passos de la seva evolució.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa