Excavacions al Molí del Baró
Excavacions al Molí del Baró | Museu d’Isona

!--akiadsense-->

Un equip de paleontòlegs ha descobert el jaciment de dinosaures més modern d’Europa molt a prop de la població de Sant Romà d’Abella, al Pallars Jussà. A la zona, coneguda com el del Molí del Baró, s’hi ha trobat una gran número de restes de dinosaures, cocodrils i closques de cargols terrestres, a més de molts vegetals com ara fulles, troncs i llavors. Per la seva datació, es creu que totes aquestes restes són de fa 66 milions d’anys, just abans de l’extinció dels dinosaures, i la seva riquesa permetrà reconstruir la vida a la zona en aquel moment.

El Pallars Jussà és una zona especialment rica pel que fa a fòssils de dinosaures i conté alguns dels jaciments més importants del continent europeu. En aquest cas, l’indret és una acumulació de gresos i argiles grises dipositades en un entorn fluvial, probablement al fons d’un meandre abandonat o d’una zona molt propera a un riu. Tot i que la majoria de les restes pertanyen a hadrosaures, també s’han trobat dents de carnívors i, fins i tot, fragments de closques d’ous de titanosaure.

El descobriment d’aquestes restes s’ha fet gràcies a una sèrie de campanyes d’excavacions que van començar l’any 2002 i que han permès reconstruir com era el paisatge de la Conca Dellà fa 66 milions d’anys, un indret ple de falgueres i palmeres, amb un riu molt cabalós i ple de meandres on els dinosaures ponien els seus ous. Aquest era, probablement, l’estat de les coses en el moment de la seva extinció.

Nou comentari

Comparteix