MonPlaneta
Descobreixen el jaciment de dinosaures més modern d’Europa al Pallars Jussà
  • CA
Excavacions al Molí del Baró | Museu d’Isona

Un equip de paleontòlegs ha descobert el jaciment de dinosaures més modern d’Europa molt a prop de la població de Sant Romà d’Abella, al Pallars Jussà. A la zona, coneguda com el del Molí del Baró, s’hi ha trobat una gran número de restes de dinosaures, cocodrils i closques de cargols terrestres, a més de molts vegetals com ara fulles, troncs i llavors. Per la seva datació, es creu que totes aquestes restes són de fa 66 milions d’anys, just abans de l’extinció dels dinosaures, i la seva riquesa permetrà reconstruir la vida a la zona en aquel moment.

El Pallars Jussà és una zona especialment rica pel que fa a fòssils de dinosaures i conté alguns dels jaciments més importants del continent europeu. En aquest cas, l’indret és una acumulació de gresos i argiles grises dipositades en un entorn fluvial, probablement al fons d’un meandre abandonat o d’una zona molt propera a un riu. Tot i que la majoria de les restes pertanyen a hadrosaures, també s’han trobat dents de carnívors i, fins i tot, fragments de closques d’ous de titanosaure.

El descobriment d’aquestes restes s’ha fet gràcies a una sèrie de campanyes d’excavacions que van començar l’any 2002 i que han permès reconstruir com era el paisatge de la Conca Dellà fa 66 milions d’anys, un indret ple de falgueres i palmeres, amb un riu molt cabalós i ple de meandres on els dinosaures ponien els seus ous. Aquest era, probablement, l’estat de les coses en el moment de la seva extinció.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa