MonPlaneta
Descobreixen un grup d’insectes atrapats en ambre mentre sortien dels ous
  • CA

Un grup d’insectes acabats de néixer, les closques dels seus ous i dels apèndixs que feien servir per trencar-los han estat localitzats fossilitzats en ambre i han aportat les primeres proves directes de com naixien els insectes fa 130 milions d’anys. En un article publicat a la revista ‘Palaeontology’, un equip de científics de la Universitat d’Oxford, a Anglaterra, expliquen com un grup de crisòpids acabats de néixer va quedar atrapat en resina. Entre el grup hi havia larves que tot just acabaven de sortir dels ous, les restes que havien deixat darrere seu i, també, les estructures que havien emprat per trencar les closques dels ous. Aquestes darreres restes són especialment importants perquè és el primer cop que aquests apèndixs tan especialitzats han estat trobats al registre fòssil. Els exemplars han estat batejats com una nova espècie anomenada Tragichrysa ovoruptora, que fà referència al fet de ser crisòpids i haver mort tràgicament mentre trencaven els ous, moment en què van ser enterrats en la resina.

Els Tragichrysa ovoruptora fossilitzats en ambre, amb un dibuix que mostra més clarament la seva distribució | Universitat d’Oxford

Els animals que ponen ous sempre tenen alguna estructura per trencar la closca en el moment de néixer, com la “dent” que tenen els pollets al bec al principi de la seva vida. Aquests mecanismes, però, són molt diversos. Els crisòpids actuals fan servir una mena de màscara que després queda enganxada a la closca, com també passa als exemplars fossilitzats que s’han trobat. Tot i les diferències anatòmiques entre els crisòpids actuals i aquests avantpassats seus, el mecanisme per trencar els ous és molt semblant i, entre tots, mostren com aquells insectes llunyans, fa 130 milions d’anys, sortien dels ous exactament igual com ho fan els seus descendents actuals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa