MonPlaneta
Descobreixen una gran quantitat de fòssils rars a un jaciment de la Xina
  • CA

La revista ‘Science’ ha publicat un article que explica la descoberta d’una enorme quantitat de fòssils a la riba del riu Danshui al seu pas per la provincia de Hubei, al centre de la Xina. Les restes, que es compten per milers, tenen aproximadament 518 milions d’anys i són especialment rares i molt rellevants perquè els teixits tous de molts d’ells, que inclouen la seva pell, els seus ulls i els seus òrgans interns, estan extremadament ben conservats. Per si això fos poc, es calcula que més de la meitat dels fòssils corresponen a espècies que fins ara es desconeixien, donant encara més valor a la troballa.

Segons informa la cadena britànica BBC, s’han localitzat les restes fossilitzades de més de 20.000 exemplars, dels quals només se n’han analitzat 4.351, corresponents a cucs, meduses, anèmones marines i algues, un descobriment que, segons el professor Xingliang Zhang, de la Universitat del Noroest de la Xina, és “una font molt important en l’estudi dels origens primerencs dels animals”.

Per la mateixa mecànica de la descomposició dels cadàvers, la majoria de fòssils que es troben corresponen a ossos, que és molt menys probable que es corrompin amb el pas del temps. És per això que aquesta descoberta, amb organismes amb cossos tous com meduses i cucs, és tan important. Segons el professor Zhang, el més probable és que els animals fossin coberts per sediments molt poc després de la seva mort, cosa que explicaria el seu espectacular estat de conservació i que converteix aquest jaciment en un dels més valuosos que s’han trobat durant els darrers cent anys.

Els investigadors ara estan examinant la resta d’exemplars i fent més excavacions a la regió per conèixer millor l’ecosistema local del Cambrià, un període que va començar fa 541 milions d’anys i que va veure com la diversitat dels animals de la Terra creixia molt ràpidament, amb les espècies diversificant-se d’una manera mai vista fins aleshores. De les espècies que poblaven el nostre planeta abans d’aquest moment se’n sap ben poca cosa. De fet, el fòssil animal més antic que s’ha trobat fins ara ‘només’ es remunta a 20 milions d’anys abans de l’inici d’aquest període.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa