MonPlaneta
Descobreixen el forat negre més proper a la Terra
  • CA

Els astrònoms de l’Observatori Austral Europeu (ESO) han anunciat el descobriment d’un candidat a ser el forat negre més proper al nostre planeta. A una distància molt gran a escala humana, uns 1.000 anys-llum, a escala còsmica és pràcticament al nostre costat.

La troballa, publicada a la revista ‘Astronomy & Astrophysics’, s’ha fet a la constel·lació del Telescopi gràcies a la seva interacció amb un sistema estel·lar binari: una d’elles orbita el forat i l’altra, a la vegada, orbita la seva parella. Això fa el descobriment força sorprenent perquè, normalment, els forats negres es descobreixen per com emeten raigs X en la seva interacció amb el disc de pols i gas que els envolta, que és el que es detecta i no pas el forat negre en sí.

De fet, és possible que aquest sigui el primer cop que es descobreix un forat negre d’aquesta manera, en part gràcies a la seva proximitat, que fins i tot permet veure’l des de l’Hemisferi Sud -les dues estrelles que té al costat, de fet- sense necessitat de prismàtics ni telescopi.

El descobriment, però, s’ha fet gràcies al telescopi de l’Observatori de La Silla, a Xile, que va permetre veure com les dues estrelles orbitaven un objecte invisible cada quaranta dies. Així doncs, un dels cossos més fascinants del cosmos ha estat descobert, com qui diu, a la porta de casa nostra, i la seva proximitat permetrà que els astrònoms l’estudiïn amb més detall que els que s’havien trobat fins ara.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa