Làbrid netejador
Un exemplar de làbrid netejador en un aquari de Praga (República Txeca) | Wikimedia Commons

!--akiadsense-->

El làbrid netejador (Labroides dimidiatus), una espècie de peix que pertanya l’ordre dels perciformes, ha demostrat tenir la capacitat de reaccionar al seu propi reflex intentant eliminar marques del seu cos durant l’anomenat “test del mirall”, un mètode que es considera infal·lible per determinar si un animal té consciència de sí mateix. El descobriment, que ha estat publicat a la revista científica ‘PLOS Biology’, sembla indicar que els peixos, o alguns d’ells, tenen unes capacitats cognitives molt més grans que no es pensava i podria iniciar un gran debat dins la comunitat científica sobre els mètodes emprats per calcular la intel·ligència d’animals que són molt diferents dels humans.

L’estudi ha estat fet per investigadors de l’Institut Max Planck d’Ornitologia (Alemanya) i de la Universitat de la Ciutat d’Osaka (Japó), que afirmen que els seus resultats aporten proves clares dels comportaments necessaris per passar el test del mirall. La interpretació d’aquests fets, però, no és tan clara. Podria ser que el test no fos una forma infal·lible de comprovar si un animal té consciència de sí mateix -capacitat que es creia exclusiva dels primats i alguns mamífers- i que, a través d’un procés cognitiu diferent, també es pogués “aprovar”? Percebre i reconèixer una imatge reflectida a un mirall com la pròpia ha estat, d’ençà que Gordon Gallup Jr. va idear el test el 1970, una prova d’autoconsciència considerada definitiva.

Labrid netejador mà
Comparació de la mida d’un làbrid netejador amb una mà humana | Wikimedia Commons

!--akiadsense-->

En el cas del làbrid netejador, un animal que s’alimenta de paràsits d’altres peixos, se li va col·locar una marca de color. Per superar el test, el peix havia de tocar o investigar la marca, demostrant així que havia reconegut la imatge del mirall com la pròpia. Els científics van observar com els peixos, tot i no tenir extremitats, miraven de treure’s la marca fregant-se contra superfícies dures de l’aquari on es trobaven. Els que no estaven marcats, a més, no confonien la seva imatge amb la d’un company i intentaven treure’s les marques ni, tampoc, les marques dels reflexos del mirall. Aquest descobriment pot ser molt polèmic, ja que alguns científics poden considerar que la interpretació del comportament dels peixos no és la correcta, però això voldria dir posar en dubte la validesa del test, ja que la reacció dels peixos no va ser gaire diferent que la d’altres animals considerats “superiors”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa