MonPlaneta
Descobreixen un dels taurons més rars del món a les costes de Gal·les
Tauró àngel
Un tauró àngel a Tenerife (illes Canàries) | Philippe Guillaune (CC)

!--akiadsense-->

Una de les espècies de tauró més rares del món, el tauró àngel, habita les costes de Gal·les, al Regne Unit. Segons informa la cadena britànica BBC, aquest peix misteriós, que fins ara es creia que només vivia a les illes Canàries, també ha estat vist per alguns pescadors a les aigües del mar d’Irlanda, a l’oest de l’illa de Gran Bretanya, tot i que l’indret exacta es desconeix. Aquest tipus de tauró, més semblant a una rajada que als taurons que estem acostumats a veure, està greument amenaçat, i que les costes gal·leses també siguin el seu hàbitat pot ser molt important per aquests animals, que vénen d’una família antiga i molt especial.

El mitjà britànic, a la seva pàgina web, cita Joanna Barker, de la Societat Zoològica de Londres, explicant que “si perdem el tauró àngel, perdem una línia d’història evolutiva molt important i que no podem obtenir de cap altra espècie de tauró”. Aquests peixos plans acostumen a passar gran part del temps camuflats entre els sediments del fons marí, esperant que passi una presa. Tot i que antigament eren comuns a l’est de l’oceà Atlàntic i també al mar Mediterrani, els registres històrics indiquen que la costa gal·lesa podria haver estat un dels seus hàbitats més comuns, tot i que ara les seves poblacions han disminuït dramàticament a causa dels canvis a les seves zones de caça i reproducció, la contaminació de les aigües i la pesca accidental.

Tauró àngel
Tauró àngel camuflat al fons marí prop de Lanzarote | Greenacre8 (CC)

!--akiadsense-->

Segons explica Barker, que va estudiar els taurons àngel de les Canàries, va descobrir la presència d’aquests peixo a Gal·les, fa més d’un segle, per casualitat, i la seva recerca d’informació la va dur a una altra troballa sorprenent: el tauró àngel era una presa molt desitjada pels pescadors durant els anys 70 i 80, abans que se la classifiqués com una espècie protegida i se’n prohibís la captura. Darrerament, tot i que se la creia desapareguda de la regió, se l’ha vist a la badia de Cardigan, al canal de Bristol i al nord de Holyhead, afirma. El que és important ara, però, és conèixer aproximadament quants exemplars viuen a Gal·les i on, ja que algunes zones podrien ser claus i caldria protegir-les per assegurar la supervivència de l’espècie. També s’haurien d’analitzar mostres d’aquests animals i els de les Canàries per esclarir si pertanyen a una població que es desplaça o són dos grups completament aïllats.

Tauró àngel
Il·lustració d’un tauró àngel a ‘Les poissons’, un llibre francès de 1877 | Gervais, H. (D.P.)

!--akiadsense-->

Durant els propers mesos es faran immersions buscant proves directes de la presència del tauró àngel que, juntament amb altres taurons, rajades i quimeres -peixos cartil·laginosos- formen part del programa “Límit de l’Existència – Evolucionàriament Distints i Globalment Amenaçats” ja que, com hem vist, aquesta espècie de tauró és el final d’una branca de l’arbre de la vida totalment única.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa