MonPlaneta
Descobreixen el cràter d’un gran meteorit que va xocar contra la Terra fa 800.000 anys
  • CA

Fa aproximadament 790.000 anys, un gran meteorit va xocar contra el nostre planeta amb una força tan gran que un 10% de la Terra va quedar coberta de restes de roca negra i brillant que van ser batejades com a tectites.

Aquestes roques, fetes de material fos, han estat localitzades en una regió que va de la península d’Indoxina a l’est de l’Antàrtida i de l’oceà Índic al Pacífic Occidental, cosa que delimitava vagament on s’havia produit l’impacte però que, fins ara, no havia estat suficient com perquè els científics localitzessin l’indret. Ara, però, tal com anuncia un article a la revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, un equip internacional de científics creu que ho ha aconseguit. Per a ells, un cràter trobat al sud de Laos, amagat sota una capa de lava refredada, podria ser el d’aquell meteorit.

Quan un asteroide xoca contra la Terra, les roques del sòl es poden fondre a causa de les altres temperatures i després, en refredar-se, formar tectites, d’aspecte vidriós. Tenint present la quantitat i distribució de les tectites, es pot aconseguir localitzar el lloc de l’impacte, tal com han fet els cientifics en aquest cas. Segons l’estudi, l’impacte hauria d’haver creat un cràter amb una vora de més de 90 metres d’alçada. Les tectites que es van formar eren molt més grans i abundants a l’est d’Indoxxina, però la seva dispersió feia que els càlculs sobre el diàmetre pogués variar entre catorze i gairebé tres-cents quilòmetres i que, per tant, la seva ubicació fos difícil de determinar.

Per aconseguir-ho, els científics van investigar diversos cràters del sud de la Xina, l’est de Cambodja i el centre de Laos, però els van descartar perquè eren molt més antics. Finalment, però, van localitzar un indret a l’altipla de Bolaven, en aquest darrer país asiàtic, on els fluxos de lava podrien haver ocultat el cràter i l’antiguitat dels quals era posterior al moment de l’impacte. Fent prospeccions a la lava, els experts van trobar una zona on la densitat sota la superfície era menor de l’esperada. Examinant-la, van acabar trobant un cràter el·líptic de més de 12 quilòmetres d’ample i 17 de llarg, acabant amb un misteri que feia dècades que la comunitat científica mirava de resoldre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa