MonPlaneta
Descoberta una super-Terra glaçada que orbita l’estrella solitària més propera al Sol
  • CA

S’ha descobert l’existència d’un planeta que orbita l’estel de Barnard, a una distància de només 6 anys llum de nosaltres. Aquest descobriment, que va ser anunciat aquest dimecres a la revista ‘Nature’ és el resultat dels projectes Red Dots i CARMENES, que cerquen exoplanetes rocosos a prop del Sistema Solar i que ja havien estat els responsables de la descoberta del més proper a nosaltres, que orbita Proxima Centauri.

El planeta, que ha rebut el nom d’Estel de Barnard b, és el segon exoplaneta més proper que coneixem i, segons les dades recollides, podria ser una súper-Terra, amb una massa 3,2 vegades superior a la del nostre planeta i on un any -és a dir, el que triga el planeta a orbitar la seva estrella- és de 233 dies.

L’estel de Barnard, a més, és una nana vermella, freda i amb poca massa, cosa que fa que el planeta estigui il·luminat molt tènuement, rebent aproximadament un 2% de l’energia que el Sol dóna a la Terra tot i que la distància que els separa és inferior a la meitat de la que hi ha entre el nostre estel i el nostre planeta. Això fa que les temperatures puguin ser de fins a -170ºC i, per tant, que la vida com la coneixem no s’hi pugui desenvolupar.

Batejat en honor a l’astrònom E. E. Barnard, el seu estel és l’estrella solitària més propera al Sol. Tot i que hi ha tres estels més propers -Alfa Centauri A, Alfa Centauri B i Proxima Centauri- formen un sistema triple. És una estrella vella, aproximadament del doble d’edat que el Sol, i relativament inactiva. Les recerques fetes fins ara per trobar exoplanetes orbitant-la no havien donat resultats satisfactoris però ara, gràcies a la combinació de diversos instruments d’alta precisió i de telescopis d’arreu del món, per fi se n’ha pogut descobrir un.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa