MonPlaneta
Descoberta una nova espècie de gripau pigmeu sense orelles a Angola
  • CA

A causa de les guerres que han assotat el país, la biodiversitat d’Angola continua sent de les més desconegudes del continent africà. Fa poc, però, un equip de científics d’aquest país, de Portugal i dels Estats Units van fer una sèrie d’expedicions per documentar les espècies d’amfibis i rèptils que hi viuen. Una de les que van trobar, l’existència de la qual es desconeixia, és un gripau pigmeu de la Serra da Neve, a prop del segon pic més alt del país, i que es diferencia dels seus parent més propers perquè no té orella externa ni mitjana. Alguns altres gripaus, però, més distants, comparteixen aquesta característiques.

L’espècie ha estat batejada com a Poyntonophrynus pachnodes, en referència a les zones elevades (1.500m) i molt fredes on viu. El seu descobriment ha estat anunciat a la revista ‘ZooKeys’. L’equip va fer servir la seqüència d’ADN del gripau per esbrinar quina és la seva relació amb altres espècies africanes semblants i van analitzar el seu esquelet per determinar l’abast de la desaparició de l’oïda.

Tot que és propera altres espècies de gripau pigmeu, l’amfibi acabat de descobrir no té parts internes i externes del sentit de l’oïda que són presents en altres granotes i gripaus. A través de les seves investigacions, els científics van arribar a la conclusió que el gripau va evolucionar a partir d’un ancestre que tenia les orelles completament formades. La troballa d’aquest animal ha estat una gran sorpresa, especialment per la seva localització tan remota, ja que la majoria de gripaus i granotes viuen en ambients humits com boscos tropicals.

Amb aquesta ja són cinc les espècies de gripau pigmeu que es coneixen. Aquesta en concret és petita (menys de 30mm de llargada) i de color marró o de coure. Viu entre les roques i fulles dels boscos secs de la Serra da Neve. De moment es desconeix si té un crit d’aparellament i fins a quin punt s’hi sent. Algunes granotes i gripaus també han perdut les seves orelles durant la seva evolució.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa