Descoberta les capçaleres del Ter i del Freser una planta mai vista abans a la Península

Es tracta de l’Herniaria alpina, una planta considerada com a vulnerable, i la troballa l’ha feta l’investigador Moisès Guardiola, en el marc d’un treball de cartografia dels hàbitats del parc natural

Un exemplar de la nova espècie descoberta

Un exemplar de la nova espècie descoberta | Departament de Territori i Sostenibilitat

Al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser s’ha localitzat per primera vegada una espècie de planta mai identificada fins ara a la península Ibèrica. Concretament la Herniaria alpina, una espècie que pertany a la família de les cariofil·làcies, i està considerada com a vulnerable segons criteris de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura.

L’investigador Moisès Guardiola ha estat l’artífex de la troballa, en el marc del treball de cartografia detallada dels hàbitats del parc natural a la zona del circ d’Ulldeter, elaborat el 2018. Fins ara, es coneixia l’existència de la planta al vessant francès dels Pirineus, però no s’havia trobat fins ara a la vessant catalana. La població descoberta a Catalunya ocupa molt poca extensió i està formada per menys de 200 individus madurs.

La planta apareix com un petit coixinet de 10 a 15 cm de diàmetre i està associada a pedrusques sobre substrat calcari.

Nou comentari