MonPlaneta
Descobert un nou mètode d’observar la distribució de la matèria fosca
  • CA

Gràcies a les dades del Telescopi Espacial Hubble, dos astrònoms han posat a prova un mètode revolucionari per detectar la matèria fosca als cúmuls de galàxies, és a dir, que es troben unides per la força de la gravetat. Aquest nou sistema permet veure com es distribueix molt millor que qualsevol altre mètod provat fins ara i es pensa que podria arribar a servir per estudiar la natura d’aquesta matèria, un dels misteris més grans de la física.

Segons expliquen a un article a la revista ‘Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’, els astrònoms Mireia Montes -de la Universitat de Nova Gal·les del Sud, a Austràlia- i Ignacio Trujillo -de l’Institut d’Astrofísica de les Canàries- han pogut observar la matèria fosca gràcies una llum molt feble emesa des dels cúmuls de galàxies. Anomenada llum intracumular, resulta de la interacció entre les galàxies que els formen, que fa que la gravetat arrenqui algunes estrelles de les galàxies on eren i les deixi surant pel cúmul.

El lloc on van a parar és, justament, on hi ha la majoria de la massa del cúmul, és a dir, on hi ha la matèria fosca. Així doncs, estrelles “errants” són un indicador de la distribució d’aquesta matèria: tant unes com l’altra segueixen el potencial gravitacional del cúmul de galàxies i la llum que emeten els estels, alineadaamb la matèria fosca, mostra la seva distribució.

Aquest mètode ha demostrat ser molt més eficient que els que s’havien fet servir fins ara que, a més, eren molt més complexos, i podria permetre fer que les observacions de la matèria fosca avancessin molt més ràpidament. Els resultats d’aquest estudi, però, van més enllà, i introdueixen la possibilitat d’aconseguir explorar la naturalesa de la matèria fosca.

A dia d’avui només sabem que aparentment, aquesta matèria interactua gravitacionalment amb la matèria “normal” però no sabem si ho fa d’alguna altra manera. Si es detectessin petits canvis en la distribució de la matèria fosca, per exemple, podria indicar que també interactua amb ella mateixa, cosa que ajudaria molt acotar què és exactament. De moment, però, això encara queda lluny, i els astrònoms Montes i Trujillo tenen la intenció d’estudiar altres cúmuls per assegurar-se de la validesa del seu mètode en comparar-lo amb els resultats dels sistemes emprats fins ara.

Amb el llançament del substitut del Hubble, el Telescopi Espacial James Webb, que està planejat per l’any 2021, la detecció de la matèria fosca podria avançar encara més, ja que comptarà amb instruments més precisos que podran mostrar millor aquesta llum tan tènue i distant i observar encara més cúmuls de galàxies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa