MonPlaneta
Una enquesta de la Comissió Europea valorarà el compromís ciutadà per descarbonitzar Europa
  • CA

La Comissió Europea vol saber quins mètodes són els preferits per aconseguir una reducció en les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Per esbrinar-ho, llença una enquesta que es mantindrà oberta fins l’octubre i on tothom pot participar. La consulta inclou preguntes sobre el nivell d’ambició necessari per aconseguir aquest objectiu. Quines serien les accions clau per aconseguir-ho, els desafiaments i oportunitats socials i econòmiques, el paper del consumidor, la necessitat d’inversió i innovació i també aborda qüestions tècniques sobre el potencial d’algunes opcions. Alguns exemples són si tenim voluntat de millorar l’eficiència energètica de les nostres llars amb més aïllament o si classifiquem els nostres recursos. Habitatge, residus, mobilitat i alimentació són les àrees amb les quals s’inicia l’enquesta.

Amb aquesta consulta pública per a l’elaboració de l’Estratègia Europea volen explorar el possible full de ruta. Amb aquests itineraris oberts volen identificar els desafiaments i oportunitats rellevants per dur a bon port la descarbonització, que pot començar amb canviar a una alimentació amb menys intensitat d’emissions de carboni (per exemple reduint el consum de carn vermella). El govern espanyol anima a la participació mitjançant el qüestionari, que està disponible en totes les llengües oficials de la Unió. El temps mitjà per completar-lo és de 25 minuts i la data límit per a la recepció de comentaris serà el 10 d’octubre.

La ministra espanyola per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, anima a oferir propostes mitjançant aquesta enquesta: “És una oportunitat de participar de forma activa en la configuració de com volem que sigui el nostre dia a dia a la UE del futur. Són qüestions que no ens són alienes a la nostra vida quotidiana, que tenen a veure amb com ens movem i com consumim. Tampoc ho són a les perspectives d’èxit de l’activitat empresarial i la prosperitat econòmica”. Com recorden des del ministeri, l’estat espanyol i la UE ja treballen en la Plataforma 2050 per impulsar estratègies de reducció d’emissions d’aquí a mitjans de segle en coherència amb l’Acord de París. Aquest protocol insta a tots els països a mantenir l’augment de la temperatura global molt per sota dels 2ºC. A més, s’insta a esforçar-se per limitar l’augment a 1,5ºC per sobre dels nivells preindustrials. Les parts de l’Acord de París han de comunicar de cara al 2020 les seves estratègies de descarbonització a llarg termini. a març, el Consell Europeu va convidar la Comissió a presentar una propòsta d’estratègia per al 2050, tenint en compte els plans nacionals. El Parlament Europeu va fer una sol·licitud semblant.

Els resultats d’aquesta consulta pública seran un element important per a l’adopció de l’Estratègia. La Comissió preveu dur-la a terme a finals de tardor. Així seria a temps de presentar-la a la propera Cimera del Clima de l’ONU a Katowice (Polònia).

Article publicat originàriament a iambiente.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa