MonPlaneta
El desbordament del riu Gorgs fa estralls a l’Albi, a les Garrigues
Veïns de l’Albi caminant enmig del poble inundat | ACN

La llevantada ha deixat un panorama devastador a la part baixa del municipi de l’Albi (Garrigues), a la zona per on passa el riu Gorgs que s’ha desbordat al complet aquest dimarts a la nit. L’aigua ha arribat a una alçada d’entre 4 i 5 metres i fins i tot alguns veïns es van plantejar pujar a les teulades per refugiar-se de la inundació.

Aquest dimecres i amb la llum del dia els veïns han pogut veure les importants destrosses als baixos de les cases, amb cotxes arrossegats per la corrent. També hi ha animals d’alguns corrals morts ofegats. El cobert d’una nau d’una empresa tèxtil de la població s’ha enfonsat, des de la nit que no hi ha cobertura de telefonia mòbil i moltes cases estan sense llum .

Els veïns de l’Albi van viure aquest dimarts a la nit una situació molt complicada pel desbordament del riu Gorgs, un riu que normalment baixa sec però que a causa de la llevantada ha provocat importants destrosses en moltes cases de la població. Segons l’alcaldessa Anna Feliu, l’aigua ha arribat en alguns punts fins a 4 o 5 metres, un fet que “no s’havia vist mai”. En aquest sentit, ha lamentat que el panorama d’aquest dimecres és el que “veus per la tele quan passen aquests fenòmens en altres llocs i avui ens ha tocat aquí”.

Segons Feliu, l’aigua ha baixat per tot arreu, per camins, carrers i el riu “no ha donat per més” a l’hora d’absorbir-la. Ara caldrà fer l’avaluació dels danys i refer el poble d’aquest sotrac, ha dit l’alcaldessa, que també s’ha mostrat disposada a estar al costat de la gent per gestionar la situació amb què es troben avui. El delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, i la directora dels serveis territorials d’Interior, Montse Messeguer, s’han traslladat a la població també per avaluar els danys.

Tots els veïns estaven visiblement afectats per les destrosses materials de la riuada. Hi ha cotxes escampats per diferents carrers, molt fang i baixos inundats amb múltiples desperfectes materials. Així mateix, al poble no hi ha cobertura de telefonia mòbil des de la nit i en moltes cases tampoc hi ha llum.

Una màquina netejant el pont del riu Gorgs a l’Albi a les Garrigues | ACN

Un dels veïns que ha patit l’efecte de l’aigua és en Joan Martínez, que porta més de 20 anys a l’Albi i no ho havia vist mai. A ell la inundació i li ha matat 30 gallines i 6 gossos. Així mateix, li han quedat tot el corral destrossat i els baixos de la casa també.

Un altre dels veïns afectats és en Josep Maria Tarragó, que va arribar al poble quan ja plovia intensament. Ara té tots els baixos “trinxats” i s’ha quedat sense calefacció perquè l’aigua li ha negat la caldera. Tarragó creu que “alguna cosa ha passat” aigües amunt del riu Gorgs, en un punt on hi ha un pantà amb una presa de terra, que si bé no s’ha trencat, és possible que l’aigua hagi sobreeixit per damunt la qual cosa hauria provocat que baixés tant ràpidament.

A l’Albi un dels desperfectes més importants és el cobert d’una empresa tèxtil que s’ha enfonsat completament. Una altra empresa de distribució de begudes també s’ha vist seriosament afectada i l’aiguat ha escampat centenars d’ampolles de vidre pel carrer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa