MonPlaneta
DEPANA dóna suport a la Generalitat en el conflicte de l’ós Goiat
  • CA
L’ós Goiat poc després de ser alliberat | Generalitat de Catalunya

La Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural (DEPANA) ha emès un comunicat per explicar quina és la seva postura en el conflicte obert al Pirineu arran dels atacs de l’ós Goiat al bestiar propietat dels ramaders de la zona. En primer lloc, han destacat que l’animal no és perillós per a l’home, ja que sempre s’ha mostrat tímid i ha evitat la seva presència. A més, DEPANA defensa la convivència de la ramaderia de muntanya i la presència de l’ós, considerant que la majoria de ramaders han actuat de manera responsable i la prova ha estat la reducció de danys a conseqüència de les accions portades a terme en el marc del projecte de reintroducció d’óssos Piros Life: agrupació de ramats, contractació de pastors, millora de cabanes de pastor, ús de gossos de protecció, etc. En el seu parer, el projecte ha aconseguit una excel·lent convivència entre la presència dels plantígrads i la ramaderia de muntanya. Les baixes en la ramaderia en tot el Pallars Sobirà durant els darrers 4 anys han de 23 animals entre ovelles i cabres. Tot i això i davant de l’augment de danys a la ramaderia que s’ha produït aquesta primavera a causa de l’ós Goiat, sobretot a la Val d’Aran, l’organització ha anunciat que dóna suport al protocol posat en marxa per la Generalitat de Catalunya per reduir els danys provocats i intentar reconduir el seu comportament.

Tot i això, l’entitat també ha aprofitat l’ocació per denunciar la falta d’una campanya d’informació sobre l’ós destinada a la població local. Consideren que aquestes campanyes són imprescindibles i que ajuden a millorar la percepció de la gent sobre aquests animals. D’aquesta forma, se segueix amb molt interès els darrers esdeveniments succeïts al voltant de l’ós Goiat, motiu pel qual s’ha reunit amb els responsables de la Direcció General de Medi Natural de la Generalitat de Catalunya. Com que es tracta d’un projecte LIFE amb finançament europeu i l’ós està inclòs en la categoria de màxima protecció a la legislació europea, cal seguir un estricte protocol. L’opinió final dels experts serà la clau per decidir el futur de Goiat però en qualsevol cas per a DEPANA, el més important és el futur de la població d’óssos al Pirineu en conjunt, sense menystenir la preocupació individual per Goiat si finalment els experts coincideixen en la decisió de traslladar-lo lluny del Pirineu.

Per acabar, DEPANA també ha denunciat “la falta de sensibilitat i la demagògia” del sindicat Unió de Pagesos cap a la fauna salvatge del nostre país. El sindicat, a qui l’entitat considera “aliè a la realitat”, ha seguit “una estratègia de confrontació i rebuig”, segons afirmen, no només contra l’ós Goiat o els óssos en general sinó també contra cabirols, cèrvols, guineus, voltors i altres animals. La Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural sospita que darrere aquesta actitud hi ha raons com ara demandes de noves subvencions, actuacions per augmentar la implantació del Sindicat a zones de muntanya, pressions polítiques… que són les que realment han provocat el que consideren el “posicionament poc equànim i irresponsable” d’Unió de Pagesos. L’entitat ha volgut recordar que l’ós bru, com la resta d’espècies protegides de Catalunya, “és patrimoni de tots i que tenim l’obligació moral i legal de vetllar per la seva conservació” per tal que les generacions que ens succeeixin en puguin gaudir en el futur.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: L'os menja nens i al Pirineu, protegiu als nens a juliol 26, 2018 | 07:22
    L'os menja nens i al Pirineu, protegiu als nens juliol 26, 2018 | 07:22
    Al Canada cada any l'os bru mata entre 12-15 persones, i els agents maten entorn de 20 ossos que ataquen als homes, especialment als nens, per menjar.los. Per cert els dos desapareguts a Beret, ja els han trobat, encara que siguin els ossos rostats per l'os?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa