MonPlaneta
Les deixalles generades per la pandèmia estan causant la mort d’animals arreu del món
  • CA

Les deixalles dels equips de protecció individual (EPI) contra la Covid-19, com ara les mascaretes o els guants, estan matant animals arreu del món, alerten els científics. En un article publicat a la revista ‘Animal Biology’ i elaborat per experts del Centre de Biodiversitat Natural i de la Universitat de Leiden, als Països Baixos, s’explica com aquest efecte secundari de la pandèmia i de la nostra poca cura pel medi ambient està causant la mort de peixos, ocells i altres animals i que, fins i tot, la quantitat de deixalles és tan gran que alguns animals les estan fent servir per construir les seves cases. Així doncs, protegir-nos de la Covid-19 està tenint un efecte invers en la fauna que ens envolta.

L’estudi va començar amb la troballa d’un peix atrapat en un gua de làtex mentre netejaven els canals de la mateixa ciutat de Leiden, a més de centenars de mascaretes usades. Això va fer que un equip de biòlegs comencés a recopilar incidents arreu del món que tinguessin a veure amb animals i restes d’EPIs. En el moment de cloure l’estudi n’havien recollit més de 50, però el número és molt més gran i creix cada dia. Fent servir les xarxes socials, la premsa i les dades aportades per veterinaris, ornitòlegs i centres de fauna, els científics van reunir tot d’exemples diferents de gossos, micos, eriçons i fins i tot pingüins que havien menjat o s’havien enredat en guants i mascaretes. A més, també es va observar com alguns ocells han fet servir aquests elements, com també mocadors de paper, per construir els seus nius. En vista d’això, els responsables de l’estudi han obert una pàgina web on es pot notificar cada cop que es vegi un animal interactuant amb restes d’EPIs.

Amb l’inici de la crisi de la Covid-19, la fabricació d’aquests productes de plàstic va créixer enormement per poder abastir tota la població i mirar de contenir la propagació de la malaltia. Fins i tot si demà es deixessin de fer servir, substituïnt-les per mascaretes reutilitzables, per exemple, només el 2020 uns 1.560 milions de mascaretes van anar a parar als oceans del món, segons l’organització conservacionista OceansAsia. Uns quantitat enorme de mascaretes que se sumen als vuit milions de tones de plàstic que van a parar al mar cada any.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa