MonPlaneta
Declarat un episodi per alta contaminació per partícules

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha declarat un episodi d’alta contaminació per partícules a tot Catalunya, per una intrusió de pols africana des d’ahir 17 de desembre, i la previsió dels models de dispersió de contaminants per al dia d’avui. En aquest sentit, la mitjana diària dels nivells de PM10 durant el dia d’ahir ha estat superior al valor de 80 μg/m³ en més d’una estació de mesurament de la XVPCA a la zona de protecció especial i, la previsió a 24 hores indica que els nivells de PM10 es mantindran elevats i es podria superar el valor diari de 50 μg/m³ durant el dia d’avui.

L’episodi d’alta contaminació per partícules (PM10) suposa gestionar la velocitat a les vies ràpides, a través del Servei Català de Trànsit, informar la població perquè utilitzi els transports públics si s’ha de desplaçar, emetre consells generals a través del CECAT i de l’ATM, a més d’instar a les activitats cimenteres a reduir les emissions i als municipis a restringir les actuacions que generen partícules, com determinades obres.

En concret, es recomana a la ciutadania:

– Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.

– Utilitzar el transport públic.

– Reduir els desplaçaments amb vehicle privat. Si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l’empresa, més a prop de casa, etc.

– Utilitzar el cotxe compartit.

– Realitzar una conducció eficient. Arrencades suaus, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.

– En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que produeixi les emissions més baixes.

– Regular la climatització de les llars.

– Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils en el cas que encara estiguin engegades.

Els nivells de partícules són elevats a tot el territori. Per aquest motiu és convenient, segons el protocol consensuat amb el Departament de Salut, que les persones amb malalties cardiovasculars o respiratòries moderin l’activitat a l’aire lliure. També es demana a tota la població evitar l’exercici físic intensiu a l’exterior. Tots els detalls es poden consultar al Canal Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa