MonPlaneta
La darrera recollida de residus marins al Delta de l’Ebre acaba amb 84 objectes recollits
Recollida de brossa marina a la platja del Serrallo
Recollida de brossa marina a la platja del Serrallo | Departament de Territori i Sostenibilitat

!--akiadsense-->

El darrer mostreig per caracteritzar la brossa marina al Parc Natural del Delta de l’Ebre ha donat com a resultat la recollida de 84 objectes, la majoria de plàstic. La iniciativa forma part del projecte Marine Litter Watch Month, una acció per caracteritzar la brossa marina present a les platges del delta de l’Ebre, conèixer el seu origen, actuar sobre les fonts i desenvolupar un pla d’actuacions. Fins ara s’han dut a terme quatre mostrejos, efectuats l’hivern de 2017 i la primavera, estiu i tardor de 2018. La dinàmica del programa consisteix en mostrejar i recollir tota la brossa present en dos punts –de 100×20 metres– de la platja del Serrallo. Es va triar aquest indret per la seva posició geogràfica en relació amb la desembocadura de l’Ebre i el Port de Sant Carles de la Ràpita, perquè no disposa de neteja mecànica durant els mesos estivals i per la seva distància amb les estacions de bombeig d’aigua dels arrossars.

Pel que fa la caracterització de la brossa recollida al mostreig de tardor, amb un pes total de 5,4kg, la major part van ser plàstics (81 unitats). També es va recollir 1 objecte tèxtil, 1 de fusta processada i 1 de metall. Els resultats globals dels quatre mostrejos donen un total de 636 objectes recollits -566 de plàstic, 22 de metall, 15 de fusta, 13 químics, 9 de vidre, 6 de goma, 4 de tèxtil i 1 de paper-, que tenen un pes total de 43,6kg. La densitat mitjana de brossa marina recollida ha estat de 0,04 objectes per metre quadrat. Pel que fa a la relació entre la quantitat d’objectes recollits i el pes, destaca, sobretot, l’increment d’unitats recollides durant el mostrejos de primavera i estiu. Aquest fet s’explicaria per l’alt cabal que duu el riu Ebre els mesos de març, abril i juny, que supera els 500m3/s de mitjana.

El mar Mediterrani és una de les conques més afectades per la brossa marina a tot el món. Les escombraries marines representen un problema persistent i omnipresent que no coneix fronteres. Té un impacte negatiu sobre sectors econòmics vitals com ara la pesca, l’aqüicultura, la navegació i el turisme. També suposa una amenaça sobre les espècies i hàbitats marins, així com un perill per a la salut de les persones.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa