MonPlaneta
Damm ha reduït un 45% l’energia consumida per hectolitre de cervesa produït en deu anys

Damm reafirma el seu compromís amb la sostenibilitat impulsant mesures per a ser energèticament eficients i reduir el consum de recursos naturals, en línia a l’ODS 12 del Pacte Mundial, al qual Damm es va adherir l’any 2019, i que té com a objectiu final aconseguir una gestió eficient dels recursos naturals en la producció. En aquest sentit, la companyia duu a terme un ambiciós projecte d’eficiència energètica que li ha permès reduir en un 45% l’energia utilitzada per a la producció de cada hectolitre de cervesa durant els últims 10 anys.

Conscients de la necessitat d’optimitzar el consum d’energia en la producció, des de Damm s’ha treballat al llarg dels últims anys perquè cada producte que la companyia posa en el mercat generi el menor impacte ambiental possible. Per a això, s’ha invertit en fonts de generació renovables i energèticament eficients com la cogeneració, la trigeneració a partir de biogàs o la solar fotovoltaica.

En el marc de la seva estratègia corporativa de reducció del consum energètic, Damm va decidir a finals dels anys 90 apostar per la tecnologia de la cogeneració per a donar servei a algunes de les seves plantes de producció. Mitjançant aquest sistema, la companyia genera energia d’alta eficiència, ja que a partir de gas natural es produeix electricitat i calor que són aprofitats en els mateixos centres productius.

Actualment Damm produeix energia mitjançant cogeneració a través d’una turbina de 10 MW situada a la fàbrica del Prat de Llobregat (Barcelona) i dos motors de cogeneració que ofereixen 5 MW de potència en la malteria de La Moràvia a Bell-lloc d’Urgell (Lleida). Ambdues plantes de cogeneració subministren l’equivalent a la totalitat de la calor que es consumeix a la fàbrica d’El Prat de Llobregat i en a malteria La Moràvia. Així mateix, Damm està generant gairebé 3 milions de kWh d’energia elèctrica a través de fonts de generació de biogàs d’origen renovable a la seva fàbrica d’El Prat de Llobregat (Barcelona). I compta amb 13.000m2 de plaques fotovoltaiques, amb una potència total de 1,7Mw repartits entre la fàbrica i la plataforma logística que la companyia té a la Zona d’Activitats Logístiques del Port de Barcelona (ZAL). L’aposta per les energies renovables permet a la companyia evitar l’emissió anual de 2.160 tones de CO₂ a l’atmosfera.

“L’impuls de mesures que fomentin l’estalvi energètic és un dels grans objectius dins de la nostra estratègia de creixement sostenible. Avui dia, ens satisfà poder confirmar que durant l’última dècada hem aconseguit reduir en un 45% l’ús d’energia per a cada hectolitre produït de cervesa gràcies a la implantació de mesures ecoeficients”, afirma Juan A. López Abadía, Director Optimització d’Energia i de Medi Ambient de Damm.

Compromesa amb transició d’un model de producció lineal a un model d’economia circular, Damm manté una aposta constant per la cerca d’innovacions que permetin revalorar residus i generar energia renovable. Després de la fi de l’Estat d’Alarma a Espanya, Damm va decidir substituir de manera gratuïta els barrils de cervesa que van quedar començats en els establiments d’hostaleria durant els mesos en què no va haver-hi activitat. A través d’aquesta iniciativa es van retirar 3,5 milions de litres de cervesa que posteriorment van ser convertits en energia d’origen 100% verda.

Per a la seva transformació en energia, es va dipositar la cervesa en uns tancs que contenen uns microorganismes específics que la digereixen, produint un gas d’origen biològic: el biogàs. Posteriorment, una vegada separat, el biogàs és rentat i purificat, i s’utilitza com a combustible en una instal·lació de cogeneració que produeix electricitat 100% d’origen renovable. Amb la implantació d’aquest sistema Damm va aconseguir un doble propòsit: reduir el volum de residus generats i promoure l’estalvi energètic. La transformació de la cervesa va permetre a la companyia generar gairebé 670.000 kWh d’electricitat, l’equivalent al consum mitjà mensual d’unes 2.500 llars espanyoles i reduir la petjada de carboni en uns 250.000 Kg de CO₂.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa