Entre tots els estris i aparells que el vehicle Curiosity de la NASA duia quan va aterrar a Mart, l’any 2012, hi havia uns filtres per poder mirar directament el Sol i que van ser instal·lats a la seva càmera Mastcam. Durant les darreres setmanes, aquest filtres han servit perquè el vehicle ens hagi fet arribar algunes imatges espectaculars dels eclipsis solars causats pels dos satèl·lits marcians. Si Mart va ser batejat amb el nom del déu romà de la guerra, els dos asteroides que orbiten el planeta van rebre el nom de Deimos i Fobos, personificacions de la por i el terror.
Fobos, de 26 quilòmetres d’ample, va passar entre Mart i el Sol el passat 26 de març; Deimos, de 16 quilòmetres d’ample, el 17 de març. Cap dels dos, però, són prou grans com per ocultar l’astre rei, tot i que sí que ho són prou com perquè la llum del Sol disminueixi sobre la superfície marciana, tal i com també va capturar el Curiosity.
L’observació dels eclipsis solars a Mart serveixen perquè els científics comprenguin millor l’òrbita dels seus satèl·lits. Fins l’arribada dels vehicles Spirit i Opportunity, de l’agència espacial nord-americana, hi havia molts dubtes sobre el seu moviment. De fet, quan es va poder observar per primera vegada un eclipsi des de la superfície de Mart, els científics es van adonar que era 40 quilòmetres més lluny que no es pensaven. Les observacions permeten anar recopilant dades sobre les òrbites dels dos asteroides, que canvien constantment per l’atracció de Mart, la de Júpiter i, fins i tot, s’influencien mútuament.