MonPlaneta
El cultiu ecològic de la vinya beneficia les poblacions d’ocells al medi natural
  • CA
Algunes de les vinyes de Família Torres on s’ha dut a terme l’estudi | Familia Torres

El cultiu ecològic de la vinya ajuda a protegir les poblacions d’ocells i redueix els efectes del canvi global sobre el medi natural, segons un estudi publicat a la revista ‘Agriculture, Ecosystems and Environment’ pels experts Joan Real, Àlex Rollan i Antonio Hernández Matías, de l’Equip de Biologia de la Conservació de la Facultat de Biologia i de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona. Segons l’estudi, que ha tingut el suport de Família Torres, de Vilafranca del Penedès, la vitivinicultura ecològica incrementa l’abundància i el nombre d’espècies d’ocells agrícoles, i afavoreix al mateix temps les poblacions d’ocells insectívors que ajuden al control natural de les plagues en els cultius ecològics. Aquesta pràctica agrària també ajuda a millorar la resiliència dels ocells agrícoles -especialment sensibles als canvis mediambientals- davant els efectes de l’escalfament global.

Els canvis en els sistemes de producció agrícola -de l’agricultura tradicional a la intensiva- han generat diversos impactes ambientals sobre el medi natural, com ara la pèrdua de biodiversitat. En l’actualitat, les explotacions agràries intensives a tot Europa han causat la desaparició de milions d’aus agrícoles, que també estan afectades pel canvi global. En aquest context, la pràctica de la vitivinicultura ecològica s’ha estès els darrers anys dins el sector de la vinya, un dels cultius més tradicionals al país. A Catalunya aquest sector representa el primer cultiu ecològic en importància dins el món agrícola, i avui en dia una de cada quatre vinyes té origen en la producció agrària ecològica. Sense insecticides, herbicides ni adobs químics, aquesta pràctica inclou una sèrie tècniques integrades i ecològiques -control mecànic de plagues, etc- en un context d’interès social creixent per les pràctiques sostenibles amb la biodiversitat i el medi ambient.

Algunes de les vinyes, propietat de Familia Torres, on s’ha dut a terme l’estudi | Familia Torres

Els efectes beneficiosos del cultiu ecològic de la vinya sobre diversos grups d’organismes eren coneguts des de fa temps. “Ara bé -explica Àlex Rollan, primer autor de l’estudi-, encara no hi havia gaire informació sobre el seu impacte real en la comunitat d’ocells agrícoles”. En aquest context, del 2014 al 2015 els experts de la UB-IRBio van elaborar censos d’ocells en un total de trenta-tres parcel·les de vinyes amb denominació d’origen del Penedès per descobrir com afectava la pràctica de l’agricultura ecològica en la comunitat d’ocells agrícoles -sobretot els insectívors- i en les espècies més vulnerables al canvi climàtic. El nou estudi descriu per primer cop l’impacte positiu de la vitivinicultura ecològica sobre l’abundància i el nombre d’espècies d’ocells insectívors a les vinyes mediterrànies. La presència de coberta herbàcia -una pràctica en expansió en el cultiu de vinyes europees- també té un efecte beneficiós sobre els ocells insectívors, en especial a la primavera i en les àrees dedicades als cultius ecològics, segons la recerca que ha dut a terme l’Equip de Biologia de la Conservació.

Arreu del món, els ocells són organismes molt sensibles als canvis i impactes produïts sobre els ecosistemes. “Per això, són uns excel·lents bioindicadors, ja que reflecteixen l’estat de conservació dels sistemes naturals”, aclareix Joan Real, cap de l’Equip de Biologia de la Conservació, vinculat al Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Facultat de Biologia i a l’IRBio. “Conèixer quins són els factors que poden interactuar amb aquests bioindicadors ens ajuda a obtenir informació per millorar la gestió dels hàbitats naturals i la sostenibilitat ambiental”, assenyala Joan Real. El nou treball aporta informació de caràcter pràctic per al sector de la vitivinicultura ecològica i ajudarà també a perfilar una gestió de la producció agrícola “més sostenible i compatible amb la conservació de la biodiversitat en el medi rural, i en especial, de les aus agrícoles en perill per la intensificació agrícola i el canvi climàtic”, explica Antonio Hernández Matías.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa