MonPlaneta
El CSIC farà un estudi per identificar el risc genètic de patir formes greus de COVID-19
  • CA
Investigadora treballant al laboratori | Secretaria d’Universitats i Recerca

Investigadors del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) han posat en marxa un estudi genètic per identificar el risc individual de desenvolupar formes greus de covid-19. L’objectiu és que els resultats de l’estudi ajudin a prevenir infeccions greus i a descobrir potencials tractaments. Les anàlisis compararan l’ADN de pacients que han tingut una infecció greu amb altres que l’han tingut lleu. Els investigadors han iniciat aquest projecte després de constatar que hi ha pacients joves i sense patologies prèvies que desenvolupen formes greus de la malaltia per motius per ara desconeguts. Creuen que la resposta pot trobar-se en els gens.

La investigadora del CSIC de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB) i coordinadora del projecte, Anna Planas, ha explicat que l’objectiu és saber perquè alguns pacients infectats de coronavirus gairebé no pateixen afectació clínica mentre altres desenvolupen formes més greus de la malaltia. “L’edat avançada i la presència de malalties cròniques augmenten el risc de patir una reacció greu, necessitar ingrés a l’UCI i fins tot morir”, ha dit. Però també hi ha pacients més joves, sense patologies prèvies, que desenvolupen formes molt greus per motius encara desconeguts. El projecte proposa estudiar gens d’immunitat innata, que el sistema de defenses amb que es neix, per explicar el major risc de cada persona a desenvolupar formes greus de la covid-19. S’estudiaran, així, variacions genètiques, perquè n’hi ha que poden determinar una capacitat diferent de les persones per respondre a agressions greus causades per algunes infeccions.

“Esperem que els resultats ajudin a identificar aquelles persones amb risc d’emmalaltir greument, ja que són els que necessitaran més protecció”, ha dit Planas, que també espera poder trobar dianes moleculars per a possibles tractaments. En el projectes s’obtindran mostres de pacients de l’Hospital Clínic i també hi participen investigadors de l’Hospital de Sant Pau i de centres d’altres punts de l’Estat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa