MonPlaneta
“Crema bé, respiraràs millor”, nova campanya per a un bon ús d’estufes, llars de foc i calderes
Fusta al Centre Logístic de Biomassa a Terrassa | Cristóbal Castro
La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, i el vicepresident segon i responsable de l’àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal d’Osona, Manel Romans, han presentat aquest dimecres a Vic la nova campanya informativa de la Generalitat sobre com fer un bon ús de la biomassa per escalfar-se. El Departament de Territori i Sostenibilitat ha editat, en col·laboració amb el Consell Comarcal, el díptic “Crema bé, respiraràs millor”, amb informació i consells bàsics per afavorir la bona combustió de les estufes, llars de foc i calderes, evitant emissions de certs gasos contaminants que afecten la qualitat de l’aire que respirem i la nostra salut. El díptic s’ha elaborat en el marc de l’Estratègia per promoure l’aprofitament energètic de la biomassa forestal i agrícola.

A Osona, a banda de les superacions del límit de qualitat de l’aire de les partícules en suspensió inferiors a 10 micres (PM10), un dels compostos que ha presentat determinades superacions del valor objectiu anual per la protecció de la salut en els darrers anys és el benzopirè, un gas contaminant molt relacionat amb la mala combustió de les calderes i que pot tenir tant un origen industrial com domèstic. Els nivells més elevats de benzopirè, de fet, es donen a l’hivern, especialment els dies de temperatures més baixes, quan més falta fa la calefacció, i la boira i la inversió tèrmica en fan més difícil la dispersió.

Cartell de la campanya ‘Crema bé, respiraràs millor’ | Departament de Territori i Sostenibilitat

La instrucció tècnica elaborada per la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic sobre combustibles i límits d’emissió que s’aplica a les autoritzacions ambientals de les grans instal·lacions en garanteix el bon funcionament i l’eficiència. En el cas, però, de les calderes domèstiques, ha explicat Rius, “cal que quedi clar que no tot s’hi val a l’hora de cremar, que les persones apliquin un seguit de bones pràctiques i, sobretot, evitin cremar determinats productes que poden alliberar substàncies tòxiques, com el coc de petroli, el carbó mineral, la fusta tractada o pintada, mobles, roba o draps, escombraries domèstiques, palets, plàstics o revistes”.

La biomassa -en estella, pèl·let, briqueta o llenya- és una font d’energia propera, renovable, que facilita la gestió forestal i la prevenció d’incendis. No obstant això, si la combustió és dolenta, o els combustibles emprats són inadequats, es poden generar emissions indesitjables. Per evitar-les, cal tenir en compte la procedència de la biomassa forestal i el tipus d’instal·lació domèstica, així com aplicar tot un conjunt de bones pràctiques:

– Assegurar-se que la llenya sigui ben seca

– Fer servir biomassa de procedència local

– Assegurar-se que l’aparell disposa del marcatge CE

– Utilitzar la biomassa indicada per l’empresa fabricant de la instal·lació, seguir les instruccions d’ús, manteniment i legalitat

– Es recomana que sigui certificada d’acord amb la Norma UNE-EN ISO 17225 per assegurar la qualitat i l’origen del producte

– Utilitzar una llar de foc tancada. És més eficient i produeix menys contaminants

– Netejar regularment les cendres

– Mantenir la xemeneia neta

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa