MonPlaneta
Creix de forma exponencial la facturació de productes ecològics agroalimentaris a Catalunya
Serret i Valls presenten les dades de producció agrària ecològica a Catalunya del 2016 | DARP

!--akiadsense-->

Les dades de l’any passat ja apuntaven que la producció agrària ecològica evolucionava positivament, i les dades i resultats del CCPAE d’enguany confirmen aquest tendència amb l’increment d’un 38% de les facturacions de productes agraris ecològics el 2015 respecte l’any anterior.

S’arriba així a una facturació de 400 milions d’euros tal com es desprèn de la presentació que van fer ahir el president del Consell Català de la Producció Agràcia Ecològica, Francesc Valls, i la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret.

Valls ha destacat que “en vint anys la producció bio ha passat de ser testimonial a convertir-se en un sector important, i un exemple d’això és l’increment el 2016 del 7,43% d’operadors inscrits respecte l’any anterior, arribant als 3.200”.

Per tipus d’activitats, els operadors que més van créixer van ser els importadors (17,5%), seguits pels elaboradors (10,9%, incloent els minoristes) i els comercialitzadors (10,0%).

En relació a la superfície de producció ecològica, l’any 2016 va créixer un 21,1% en relació a l’any anterior, arribant a més de 170.000 hectàrees inscrites per gairebé 2.000 productors. Dues terceres parts d’aquesta superfície són prats, pastures i farratges dedicats a l’alimentació del bestiar de producció ecològica.

De la superfície destinada als cultius, gairebé el 40% es dedica a la vinya. Després de la vinya, la superfície de conreus ecològics es dedica majoritàriament a oliveres (23%), conreus extensius (17%) i seguit de fruits secs (8%), fruiters (3%) i hortalisses (2%). Cal destacar el creixement que ha experimentat la superfície dedicada als fruiters, que ha crescut un 38,87%.

Vinya ecològica del celler Albet i Noya

!--akiadsense-->

En ramaderia, cal esmentar un lleu creixement de les explotacions (+5,16%), que arriben a les 843. Tot i que el vaquí de carn continua com la més implantada, cal destacar els augments d’altres menors com l’avicultura de posta (+58,82%), l’avicultura de carn (+16,67%) i l’equí (+13,24%).

Pel que fa als gairebé 1.000 operadors que es dediquen a activitats secundàries, dominen les empreses que es dediquen a la comercialització i distribució de productes ecològics, el que prova el creixement del consum en el mercat interior. Seguides de les empreses que es dediquen a l’elaboració i/o embotellament de vins, caves i escumosos i a les que es dediquen a l’emmagatzematge de productes.

Aposta decidida pel foment de la producció i el consum de productes ecològics

La consellera Meritxell Serret ha destacat també l’aposta decidida del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per fomentar les produccions i el consum de productes ecològics, especialment a través del Programa de foment de la producció agroalimentària ecològica pel període 2015-2020.

Aquest programa incorpora mesures destinades a promoure el desenvolupament de les produccions, la innovació, la comercialització, el consum i la comunicació. Dins de cadascun d’aquests àmbits es defineixen una sèrie de projectes específics d’actuació, fins a 19, dins dels quals es desenvolupen actuacions concretes.

L’organització del l simposi sobre Fructicultura Ecològica, celebrat a Manresa el novembre passat, i el que es farà a la tardor dedicat als herbacis són un exemple de la tasca que es realitza per afavorir la transferència d’informació tècnica d’actualitat i d’interès al sector, amb la participació d’experts en la matèria, i l’intercanvi d’experiències entre els professionals.

Altres mesures per fomentar la producció agrària ecològica són els ajuts que poden sol·licitar els agricultors i ramaders ecològics dins del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya. En aquest programa, s’han prioritzat, entre d’altres, les ajudes a l’agricultura ecològica i al foment de la ramaderia ecològica. El PDR 2015 va atendre totes les sol·licituds d’ajuts de ramaderia ecològica, amb un total de 461 beneficiaris que van rebre 3,8M€. Pel que fa a l’agricultura ecològica, el pressupost destinat va passar dels 625.000€ previstos a 5,5M€.

Pel que fa a la innovació, la consellera ha destacat que, enguany, el DARP ha convocat ajuts, per un valor de 100.000 euros, per incentivar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària. Aquest ajut està adreçat a universitats i centres de recerca de Catalunya i l’objectiu és contribuir a generar el coneixement necessari sobre tècniques de producció agroalimentària ecològica que afavoreixin la reconversió i aportin garanties als operadors que duen a terme aquest tipus de produccions a Catalunya.

La consellera Serret també ha anunciat que el Departament d’Agricultura crearà, la setmana vinent, un grup de treball de ramaderia ecològica amb l’objectiu de poder identificar les problemàtiques específiques d’aquest sector i proposar mesures d’actuació. L’objectiu és que el grup de treball compti amb la participació de tot el sector ramader ecològic i sigui capaç de concretar les estratègies que aquest sector necessita per a reforçar la producció i, sobretot, la comercialització i promoció del consum de la carn ecològica.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Xavi a abril 21, 2017 | 16:17
    Xavi abril 21, 2017 | 16:17
    Very good news indeed, casundena! Avore si així se salva el que ens queda de pagesia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa