MonPlaneta
Creen un material que ‘cancel·la’ els sons però deixa passar l’aire
Peça feta del metamaterial dissenyat per blocar les ones sonores | Universitat de Boston

Un equip d’investigadors de la Universitat de Boston han dissenyat una estructura oberta, amb forma d’anell, que segueix una sèrie d’especificacions matemàtiques perfectes que permeten que bloqui el so alhora que permet que l’aire continuï circulant pel seu interior. En comparació als mètodes actuals, que es basen en, essencialment, parets molt gruixudes, aquest sistema podria permetre eliminar els sorolls molestos en entorns on fins ara era impossible aïllar el so, com per exemple els motors dels avions a reacció, ja que l’aire podria continuar sortint, garantint el seu bon funcionament.

A l’article que han publicat a la revista ‘Physical Review B’, els enginyers de la universitat nord-americana expliquen com van calcular les dimensions i les especificacions d’aquest ‘meta-material’, necessàries per interferir en la transmissió de les ones sonores i impedint, per tant, el pas del so però no el de l’aire. Com a prova, van crear una estructura que silenciés un altaveu, modelant les dimensions físiques més eficients per silenciar el seu so i imprimint el disseny resultant en plàstic amb una impressora 3D. La prova va consistir a segellar un altaveu a l’extrem d’un tub de PVC i col·locar el ‘metamaterial’ a l’altre. Segons expliquen, tot i que a través del tub es podia veure com la membrana de l’altaveu vibrava, no se sentia absolutament res. Comparant els nivells de so amb el seu disseny i sense ell, van calcular que la ràtio d’eliminació de so era del 94%, fent que el so que sortia de l’altaveu esdevingués imperceptible per a l’orella humana.

Els sons més molestos de la ciutat podrien ser una cosa del passat gràcies a aquest nou triomf de l’enginyeria | L.T.

Després de l’èxit del seu prototip, els investigadors tenen algunes idees per a aplicacions comercials com, per exemple, els drons, que es volen fer servir per al transport de mercaderies -entregues a domicili- però el soroll dels quals podria resultar un problema. Si es poguessin posar silenciadors de so darrere les seves hèlixs, es podria eliminar el soroll que es dirigeix cap avall, estalviant molèsties a la població i a molts animals. A les cases o les oficines, el sistema també podria permetre tenir ventiladors o fins i tot finestres obertes sense el soroll molest que s’hi associa. I això podria ser només el principi, ja que les aplicacions que podria tenir aquest sistema són, segons afirmen els seus creadors, pràcticament infinites. Ara “podem dissenyar matemàticament un objecte que pot bloca els sons de qualsevol cosa”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: L'enhorabona a març 09, 2019 | 12:32
  L'enhorabona març 09, 2019 | 12:32
  A una ciutat com Barcelona serà molt ben rebut.
 2. Icona del comentari de: Múltiples aplicacions a març 09, 2019 | 21:49
  Múltiples aplicacions març 09, 2019 | 21:49
  Jo ho posaria al costat de qualsevol ciudadano que obri la boca...
 3. Icona del comentari de: ramon a març 10, 2019 | 10:11
  ramon març 10, 2019 | 10:11
  Si votes Cs ets un "Nyego"... ja saps... tu mateix.... tu esculls.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa