MonPlaneta
Els cosmètics i la crema solar podrien estar enverinant els coralls

La crema solar és un producte bàsic per als humans, ja que ajuda a prevenir tant les cremades com el càncer de pell. La seva composició química, però, podria ser perjudicial per als organismes que viuen al mar, especialment per als coralls, al declivi dels quals, ja de per sí prou greu, podrien estar contribuïnt.

Un estudi publicat a la revista ‘Analytical Chemistry’ de la Societat Química Americana suggereix, específicament, que un producte conegut com octocrilè, que és present a altres productes de cosmètica i que ha estat aprovat a la Unió Europea, els Estats Units i Austràlia, podria acumular-se en aquests organismes en forma d’àcids grassos que podrien ser tòxics per a ells. I diversos estudis afirmen que, cada any, els oceans reben 14.000 tones de crema solar.

La toxicitat de l’octocrilè per als coralls en altes concentracions era ben coneguda pels científics, però no sabien quins efectes podia tenir en les quantitats que es poden trobar als mars de manera habitual. És per això que van exposar coralls a diverses concentracions d’aquest producte al llarg d’una setmana. En una concentració de 50 micrograms per litre, unes 10 vegades superior a la que es pot trobar als oceans, es van poder observar clarament els efectes de l’intoxicació. No obstant això, també van veure com l’octocrilè s’acumula en els coralls en forma d’àcids grassos, que podrien provocar problemes al seu metabolisme, com va demostrar l’augment de la concentració d’acilcarnitina als coralls exposats, una proteïna relacionada amb disfuncions mitocondrials i, precisament, amb un metabolisme anormal dels àcids grassos.

Així doncs, podríem estar al davant d’una altra amenaça per a uns organismes marins que ja es troben greument amenaçats pel canvi climàtic i que, a més, tenen un paper fonamental en els ecosistemes marins i en el control de l’erosió costanera.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ona a gener 11, 2019 | 10:35
    Ona gener 11, 2019 | 10:35
    Els cosmètics són un verí per a qualsevol organisme, inclòs l’humà. Què bé que hàgin trigat tantíssim en fer-ho públic. Visca els lobbies i les grans multinacionals que comercialitzen verins de tota mena!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa