MonPlaneta
Cos4Cloud, un projecte per a revolucionar la ciència ciutadana

Cos4Cloud té com a objectiu desenvolupar deu serveis tecnològics per a que les plataformes de ciència ciutadana, coneguts com a observatoris ciutadans, siguin viables a llarg termini i d’un abast més global. El projecte, co-finançat pel programa Horizon 2020, posarà aquests serveis a la disposició de tota la comunitat al nou “Núvol Europeu de Ciència Oberta”, un espai virtual adreçat al personal científic europeu.

“Serà com anar a un supermercat a agafar els ingredients que ens interessen per a millorar o crear el nostre propi observatori ciutadà”, comenta Jaume Piera, investigador de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC de Barcelona i coordinador del projecte. Els serveis es presentaran en forma de mòduls, per la qual cosa cada projecte nou o ja existent podran instal·lar els que necessiti i millorar les seves funcionalitats.

Un dels primers reptes serà establir un “vocabulari comú” entre les dades de ciència ciutadana. “Molts dels projectes de ciència ciutadana treballen sense estàndards internacionals, això impedeix que les dades es reutilitzin i s’integrin o comparteixin entre projectes amb facilitat”, comenta Joan Masó, investigador del CREAF i coordinador de la part d’interoperabilitat a Cos4Cloud.

Una altra de les propostes és crear un portal on estiguin disponibles el conjunt d’observacions provinents de diverses plataformes. “Per exemple, si una científica volgués fer un estudi sobre la distribució dels esquirols al seu país, podria descarregar-se d’aquest portal totes les observacions d’esquirol sense preocupar-se de l’observatori de ciència ciutadana o del país del qual provenen”, puntualitza Karen Soacha, investigadora del ICM-CSIC i Cos4Cloud.

El reconeixement automàtic d’imatges, que es pot utilitzar gràcies al machine learning, també serà protagonista en el disseny de serveis. Aquesta tecnologia ja s’empra en projectes de ciència ciutadana com PlantNet, on envies la foto d’una planta i t’ajuda a identificar-la. “A Cos4Cloud, a més de posar a disposició aquesta tecnologia a altres projectes, volem anar un pas més enllà i suggerir les espècies que pots trobar a una zona determinada”, explica Alexis Joly, investigador de INRIA i Cos4Cloud. A més, es desenvoluparan serveis de reconeixement automàtic de vídeo, interfícies avançades d’aplicacions mòbils i altres avenços tecnològics innovadors que milloraran la qualitat de les dades dels observatoris ciutadans.

L’Agenda de la Unió Europea d’Open Science considera la ciència ciutadana com a vuitena prioritat al costat de la creació del Núvol Europeu de Ciència Oberta o EOSC. Per això, en aquest espai virtual obert s’integraran la major part dels serveis i els resultats de la Ciència Oberta que es realitzin a Europa als propers anys i també els de Cos4Cloud. L’objectiu és que el personal científic europeu pugui reutilitzar aquests recursos per a la seva recerca, la innovació i propòsits educatius. “Amb això volem assegurar-nos de que l’economia dels projectes no sigui una limitació per a desenvolupar i mantenir projectes de ciència ciutadana amb la millor tecnologia”, reflexiona Miquel Ángel Rodriguez, grant manager de Cos4Cloud.

Cos4Cloud compta amb la participació d’una xarxa de projectes de ciència ciutadana enfocats a la biodiversitat i medi ambient. Aquestes plataformes seran les encarregades d’avaluar amb els seus usuaris els diferents serveis. A la primera part del projecte col·laboraran quatre dels majors observatoris ciutadans de biodiversitat a Europa: Natusfera, iSpot, PlantNet i Artportalen.

A la segona part, els serveis es provaran a plataformes enfocades al monitoratge ambiental a l’aigua (Freshwater Watch i KdUINO), d’olors a la ciutat (OdourCollect), a l’aire (Canair.io) i d’aerosols (iSpex). “La nostra idea és que projectes de ciència ciutadana d’altres àmbits com la salut puguin beneficiar-se d’aquests serveis a llarg termini. A més, volem facilitar que les iniciatives ciutadanes col·laborin i dialoguin entre elles”, finalitza en Jaume.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa