MonPlaneta
El coronavirus pot sobreviure durant hores i fins i tot dies en algunes superfícies
  • CA
| Cedida

El nou coronavirus (SARS-CoV-2), responsable de la pandèmia mundial de COVID-19, és capaç de sobre viure durant moltes hores, i fins i tot dies, en algunes superfícies, segons conclouen les investigacions dutes a terme conjuntament per científics d’institucions nord-americanes com el Centre de Control de Malalties, la Universitat de Califòrnia – Los Angeles i la Universitat de Princeton, entre d’altres. En un article publicat a la revista ‘The New England Journal of Medicine’, els experts responsables d’aquest treball concreten que el virus és detectable en aerosols durant unes tres hores, durant quatre hores al coure, fins a 24 hores al cartró i fins a entre dos i tres dies en plàstics i acer inoxidable. Una informació valuosíssima a l’hora de conèixer com es produeixen els contagis, que estan sent molt ràpids.

Els científics van comparar l’efecte que té l’entorn en el SARS-CoV-2 amb el que té en el SARS-CoV-1, responsable de la síndrome respiratòria aguda greu que, entre 2002 i 2003, va infectar més de 8.000 persones i va provocar la mort de gairebé 1.000. La semblança entre tots dos virus pel que fa a la seva estabilitat en diferents superfícies és molt gran, cosa que no permet explicar, si més no per aquest factor, com és que la SARS va poder ser controlada abans no esdevingués una pandèmia mundial, com ha passat amb el COVID-19. L’estudi va mirar de reproduïr les maneres com els virus es dipositen a les supefícies quotidianes, com ara tossint o tocant objectes, i quanta estona continuava sent-hi contagiós.

Coronavirus | NIAID

Algunes de les altres observacions fetes durant aquest treball apunten a que molts infectats podrien estar contagiant la malaltia sense saber-ho –transmissió presimptomàtica o asimptomàtica-, incrementant la necessitat de mesures preventives dràstiques i immediates per prevenir-ne la propagació. A més, la majoria de contagis secundaris sembla que es produeix més fora dels centres de salut que no pas a dins, tot i que l’estabilitat del virus també contribueix a que les instal·lacions mèdiques siguin vulnerables. Per evitar tot això, les recomanacions de són semblants a les de casos com el virus de la grip i que han estat repetits durant els darrers dies:

– Evitar el contacte amb els malalts.

– No tocar-se els ulls, el nas ni la boca.

– Quedar-se confinat a casa si es té algun símptoma.

– Cobrir la tos i els esternuts amb un mocador d’un sol ús.

– Netejar i desinfectar els objectes i superfícies d’ús més habitual.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa