MonPlaneta
La COP25 comença demanant “ambició” en la lluita contra l’emergència climàtica
Antonio Guterres i Pedro Sánchez a la COP25
Antonio Guterres i Pedro Sánchez a la COP25 | ACN

!--akiadsense-->

La 25a Cimera del Clima de l’ONU ha donat el tret de sortida aquest dilluns a Madrid amb l’encàrrec “d’incrementar l’ambició i urgència” en la lluita contra l’emergència climàtica. És el missatge que ha llançat el secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres, als representants de prop de 200 països a la cerimònia d’inauguració de la COP25 al recinte d’Ifema. Guterres ha avisat que és un moment “crític” i “no queda temps a perdre”. “Hem de demostrar finalment que som seriosos en el nostre compromís d’aturar la guerra contra la natura i que tenim voluntat política d’assolir la descarbonització de cara al 2050”, ha remarcat el secretari general de l’ONU.

El president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, també ha destacat que el moment és “crucial” i ha animat als Estats a presentar objectius “més ambiciosos”. Sánchez ha assegurat que Espanya “està preparada” i incrementarà el ritme de reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle però sense “deixar ningú enrere” en el procés. El president espanyol en funcions ha afirmat que la Unió Europa és qui “ha de liderar la descarbonització” i ha fet una crida a “anar més lluny” per no arribar “a un punt de no retorn”. Guterres ha dit que el món es troba en una disjuntiva entre “la rendició” i “l’esperança” i ha fet una crida a evitar encaminar-nos cap a “un desastre catastròfic”. “La gent jove està fent una crida a fer més”, ha destacat, i ha demanat als representants dels Estats que tinguin “la voluntat política que la gent demana”.

El nord d’Itàlia vist des de l’espai | Maxpixel

!--akiadsense-->

El secretari general de l’ONU ha remarcat que els compromisos de l’Acord de París ja no són suficients. “Per molt que es compleixin els compromisos del tot, no serà suficient. Malauradament, molts països no estan fent ni això”, ha lamentat. En aquest sentit, Sánchez ha defensat el “multilateralisme” i ha criticat els “negacionistes” amb el canvi climàtic a qui ha titllat de “fanàtics”. “No hi ha mur suficientment alt que protegeixi cap país” de l’emergència climàtica, ha dit, “per molt poderós que sigui”. Un dels grans absents a la COP25 és el president dels EUA, Donald Trump, que ha iniciat els passos per abandonar l’Acord de París.

Abans de la inauguració Pedro Sánchez ha mantingut diverses reunions amb representants d’institucions i països assistents. La primera trobada ha estat amb els màxims responsables de les institucions europees. Sánchez s’ha reunit amb la nova presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, que feia el seu primer viatge oficial en el càrrec; el president del Consell Europeu, Charles Michel; el del Parlament europeu, David Sassoli, i l’alt representant de la UE, Josep Borrell. A la trobada s’hi han sumat els caps d’Estat i de govern de la UE que han assistit a la COP25. A l’acabar la reunió, Sánchez ha mantingut diverses trobades bilaterals amb el primer ministre francès, Édouard Philippe, i el secretari general de l’ONU, Antonio Guterres. Posteriorment, Sánchez ha donat la benvinguda amb una salutació oficial als caps d’Estat i de govern que han assistit a la COP25. Una de les absències més destacades és la del president dels EUA, Donald Trump, que ja ha iniciat els passos per abandonar l’Acord de París, que ha estat ratificat per 187 països. El negacionisme de Trump amb el canvi climàtic contrasta amb la declaració de fa pocs dies de “l’emergència climàtica” al Parlament europeu. La institució va reclamar als governs establir objectius més ambiciosos. Tampoc hi assisteix el president xilè, Sebastián Piñera.

La presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen
La presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen | ACN

!--akiadsense-->

Es tracta d’una COP de transició, l’última prèvia a l’entrada en vigor de l’Acord de París, que ha d’estar plenament vigent el gener de 2020. L’Acord de París ha de substituir el Protocol de Kyoto i és un pacte mundial vinculant en defensa del clima. Es va acordar a la COP21, celebrada a París el 2015. S’hi va arribar al compromís de mantenir l’augment global per sota dels 2 graus i intentar que no superi 1,5 graus. Amb el lema, ‘Temps d’actuar’, la COP25 obre una “nova etapa” d’acció, en paraules del govern espanyol. “Un cop fixats objectius i regles detallades de funcionament” de l’Acord de París, fixades a la COP24 a Polònia, “ha arribat el moment que els governs presentin els seus compromisos i regles detallades de funcionament” per “complir globalment allò acordat”, que ha d’estar vigent a principis de l’any que ve.

A la COP26, que tindrà lloc l’any que ve a Glasgow, els governs hauran de revisar a l’alça els compromisos -el 2015 van pactar revisar-los cada cinc anys- i a retre comptes per primer cop sobre els plans nacionals per reduir els gasos d’efecte hivernacle.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa