MonPlaneta
La COP24 pacta l’aplicació de l’Acord de París però les ONGs en critiquen la poca ambició
La cimera climàtica COP24 a Katowice (Polònia)
La cimera climàtica COP24 a Katowice (Polònia) | Greenpeace

!--akiadsense-->

Tot i que fa dos mesos el Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic de les Nacions Unides va advertir que podrien quedar-nos només 12 anys per salvar el futur del planeta i no superar l’augment d’1,5ºC de temperatura global, la Cimera Internacional del Clima -COP24- va arribar a la seva fi a Katowice (Polònia) sense que es prenguessin decisions clares i fermes en l’augment de l’acció contra l’escalfament global. Tot i les grans expectatives generades i tot i que s’ha aprovat un llibre de normes per a la implementació de l’Acord de París, la cimera no ha aconseguit cap compromís col·lectiu clar per a millora els objectius específics per a l’acció climàtica, les anomenades Contribucions Determinades a Nivell Nacional (NDC).

Les organitzacions no governamentals en defensa del medi ambient han estat molt crítiques amb els resultats de la COP24. Segons ha afirmat la directora executiva de Greenpeace International, Jennifer Morgan, “un any de desastres climàtics i un terrible advertiment dels millors científics del món hauria d’haver conduït molt més aquí a Katowice. En comptes d’això, els governs han decebut el món un altre cop. Han ignorat la ciència i, en fer-ho, han ignorat la difícil situació de les persones vulnerables. Reconèixer la urgència d’una ambició més gran i adoptar un conjunt de mesures per a l’acció climàtica no és suficient quan nacions senceres s’enfronten a l’extinció. Sense una acció immediata, ni tan sols les normes més estrictes ens duran enlloc. La gent esperava acció i això és el que els governs no han aconseguit. És moralment inacceptable i ara han d’endur-se amb ells la indignació de la gent i tornar a la cimera del Secretari General de l’ONU el 2019 amb uns objectius d’acció climàtica més ambiciosos”.

Pel que fa al govern espanyol, la delegació del qual estava encapçalada per la ministra Teresa Ribera, va unir-se de seguida als països que demanaven una acció climàtica molt més ambiciosa. Tot i així, des de Greenpeace també assenyalen que cal que intensifiqui els seus esforços contra el canvi climàtic i que es tradueixin en accions reals i efectives. En aquest sentit, i tenint en compte que l’estat espanyol és un dels més afectats d’Europa pel canvi climàtic, Morgan ha afegit que “continuem sent testimonis d’una divisió irresponsable entre Estats vulnerables i els que bloquegen o alenteixen l’acció climàtica. La gent està indignada per aquesta injustícia i està pressionant es seus líders perquè actuïn mentre prenen mesures pel seu compre per defensar les seves llars. Aquestes persones són l’esperança de la nostra generació i els governs han d’estar amb totes elles”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa