MonPlaneta
Coordinació al Govern per prevenir l’entrada de la Pesta Porcina Africana a Catalunya

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha anunciat en una atenció a la premsa en el transcurs de la Fira Agrària de Sant Miquel que el Govern ha activat la coordinació dels diferents departaments per a la prevenció de l’entrada de la Pesta Porcina Africana a Catalunya.

El Departament d’Agricultura ja està treballant a nivell bilateral amb els departaments de Presidència, Economia, Interior, Salut i Territori. Així mateix s’activarà la coordinació amb els consells comarcals, les diputacions, els ajuntaments i les entitats municipalistes. “La prevenció s’ha de fer a nivell de país i per això hem activat tots els Departaments que poden treballar per evitar que la PPA entri a Catalunya”, ha afirmat Jordà. “No escatimarem cap esforç humà ni material”. “Estem determinats per fer l’impossible perquè la PPA no entri”, ha afegit.

La coordinació interdepartamental afecta la coordinació amb el Mossos (Interior), el treball amb els escorxadors i el control sanitari dels productes (Salut), els parcs naturals i carreteres (Territori i Sostenibilitat) i altres mesures vinculades als Departaments de Presidència, Economia i Treball i Afers Socials. Jordà també ha sol·licitat una reunió bilateral amb el Ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, per coordinar la prevenció i extremar els controls i les mesures de bioseguretat. La consellera es va reunir la setmana passada a Lleida amb la Taula Sectorial del Porcí per abordar la qüestió.

La Pesta Porcina Africana (PPA) és una malaltia infecciosa que afecta tant el porc domèstic com el porc senglar. No afecta –cal deixar-ho clar– en absolut a les persones. La malaltia es transmet per contacte entre els animals malalts i per la ingesta de restes d’altres animals morts, carn o restes d’aliments que continguin el virus.

La PPA va entrar a l’est de la Unió Europea a finals del 2014. Actualment, els països afectats de la UE són: Lituània, Letònia, Estònia, Polònia, Romania, la República Txeca, Hongria, Bulgària, i ara també Bèlgica. A l’illa de Sardenya (Itàlia), la malaltia és endèmica des del 1978. El virus de la PPA es va introduir des de Rússia als països limítrofs d’Ucraïna i Bielorússia, des d’on es va transmetre als esmentats països de la UE. L’absència d’una vacuna eficaç contra el virus de la Pesta Porcina Africana dificulta el seu control. La UE ha decidit redoblar els seus esforços de finançament d’investigació en vacunes.

El virus de la PPA pot afectar totes les espècies de suids. El porc senglar europeu té la mateixa susceptibilitat que el porc domèstic. Porcs senglars infectats poden mostrar signes clínics i una morbiditat i mortalitat elevades, igual que pot passar amb el porc domèstic. És per això que el porc senglar juga un paper important en la persistència de PPA en les zones afectades, així com en la seva transmissió a explotacions porcines.

En països de la UE infectats per la PPA, s’ha identificat una relació entre presència de PPA en porc senglar i declaració de focus en porc domèstic, sobretot en explotacions amb baixos nivells de bioseguretat com ara explotacions de producció en extensiu o petites explotacions. A més, el porc senglar té un paper clau en el manteniment de la malaltia en les zones infectades, dificultant-ne el seu control i l’eradicació.

Des del departament es vol insistir en la responsabilitat del sector i dels ramaders per tal de garantir els més alts nivells de bioseguretat a nivell d’instal·lacions de les granges i també en els procediments de treball i de transport.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: LSO a setembre 28, 2018 | 12:18
  LSO setembre 28, 2018 | 12:18
  Que espera la gente? no infectarse de nada con la producción intensiva? pues es lo que les espera, el hacinamiento, ademas de la crueldad, (pero esto importa poco al consumidor) obliga a desinfecciones, medicamentos, química, etc. esto va a parar al plato de los que se comen a estos inocentes. Un documental entre tantos para que la gente se entere en manos de quien están, WATH THE HEALTH.
 2. Icona del comentari de: 'En aquest món de mones hi ha més bèsties que persones' a setembre 28, 2018 | 16:52
  "En aquest món de mones hi ha més bèsties que persones" setembre 28, 2018 | 16:52
  Comsumim massa carn. No és natural.
 3. Icona del comentari de: cebrià a setembre 29, 2018 | 07:54
  cebrià setembre 29, 2018 | 07:54
  Les Corts espanyoles en perill amb la pesta porcina. Completament lógic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa