MonPlaneta
Convertir mosquits femella en mascles: una nova porta per reduir-ne el número
  • CA

Un equip d’investigadors de Virginia Tech, als Estats Units, ha trobat un gen que pot convertir els mosquits de l’espècie Aedes aegypti de femelles a mascles i també ha trobat un altre gen necessari perquè aquests darrers puguin volar. Aquest descobriment, tenint en compte que els mascles no piquen els humans ni els transmeten malalties, pot obrir una nova porta al control de les poblacions d’aquests insectes, responsables d’un gran número d’infeccions com ara el Zika, el dengue, el Chikunguya o la malària.

Segons han explicat els responsables de l’estudi en un article publicat a la revista ‘PNAS’, insertant un gen concret que determina el naixement de mascles en una part del codi genètic que pot ser heretat per les femelles, n’hi ha prou per convertir-les en mascles. A més, també han descobert un segon gen que és necessari perquè els mascles volin. La ‘masculinització’ de les poblacions de mosquit mitjançant aquesta tècnica ha demostrat ser molt eficaç i estable a través de les generacions al laboratori, és a dir, aquesta tendència a tenir només fills mascles s’hereta. El problema, però, és que si aquests mascles no poden volar no es podran reproduir, tot i que s’ha demostrat que són fèrtils perquè s’han pogut aparellar amb femelles anestesiades.

Els mètodes genètics que depenen de la reproducció per controlar les poblacions de mosquit només poden funcionar en una espècie específica, però cal més investigació abans de fer servir varietats transgèniques, especialment si es vol que els mascles amb el gen canviat puguin volar, reproduir-se i, per tant, passar aquest gen ‘masculinitzador’ a les generacions següents. L’especificitat d’aquest descobriment, però, no fa que resulti menys interessant per com obre la porta a dur a terme experiments semblants amb els cromosomes sexuals d’altres insectes, plantes o fins i tot vertebrats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa