MonPlaneta
Conveni per a l’estudi i conservació de l’àguila cuabarrada al Parc del Garraf
Exemplar d’àliga cuabarrada | Diputació de Barcelona

La Diputació de Barcelona i el Gremi d’Àrids de Catalunya han signat aquest dimarts un conveni de col·laboració per a l’estudi i conservació de l’àguila cuabarrada (Aquila fasciata) al Parc del Garraf, de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. El conveni, que té com a objectiu millorar la informació i poder dissenyar les accions de conservació d’aquesta espècie protegida i amenaçada, ha estat signat pel diputat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, Josep Tarín, i el president del Gremi d’Àrids de Catalunya (GAC), Alfons Porro.

D’acord amb el conveni, ambdues parts s’han compromès a dur a terme l’estudi de seguiment d’una de les tres parelles d’àguila cuabarrada que nidifica en l’àmbit del Parc del Garraf. L’estudi consisteix a equipar els dos exemplars de la parella amb emissors de seguiment , que donaran informació del moviment i localització diària, de manera permanent i durant un llarg període de temps. Aquest tipus de seguiment té múltiples aplicacions en els estudis d’espècies de fauna salvatge i és molt important per a l’obtenció d’informació bàsica sobre la seva biologia, com ara la determinació de l’àrea que freqüenta la parella, que ens permetrà delimitar perfectament el seu territori, dominis vitals, selecció d’hàbitat, zones d’alimentació, ritme d’activitat diària i detalls sobre el comportament reproductiu, entre d’altres.

Signatura del conveni | Diputació de Barcelona

La informació obtinguda a partir dels estudis de seguiment i recerca és vital per tal de fer una bona gestió dels espais naturals. Els estudis de seguiment de l’àliga cuabarrada permetran actualitzar les zones més sensibles d’ocupació del Parc, així com desvelar interrogants referents a la seva biologia. Aquesta informació serà tinguda en compte tant a l’hora de proposar les mesures de millora per a la correcta conservació de l’espècie com per dissenyar els plans de restauració de les pedreres presents en les zones del Parc més favorables per a la preservació dels hàbitats de l’espècie.

L’àguila cuabarrada, de panxa blanca o perdiguera, és un rapinyaire diürn de mida mitjana-gran, típica d’ambients oberts amb vegetació mediterrània i clima temperat. La seva distribució engloba les regions semiàrides i càlides d’Europa, Àsia i el nord d’Àfrica. Cria des del nivell del mar fins a alçades de 1.000 metres i nidifica preferentment en cingleres, encara que també ho pot fer en arbres. A Catalunya, la població d’àguila cuabarrada va sofrir una davallada notable des dels anys setanta fins al 2000, any en què van arribar al mínim conegut de 66 parelles reproductores. D’aleshores ençà, la població s’ha anat recuperant lentament i actualment ja compta amb prop de vuitanta parelles. Aquesta espècie és una de les aus rapinyaires més amenaçades al continent europeu i està protegida en l’àmbit autonòmic, estatal i europeu. La tasca de conservació i protecció d’aquesta espècie dins del Parc de Garraf rau en el seguiment i protecció de les tres parelles que hi conviuen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa