MonPlaneta
La contaminació atmosfèrica torna als nivells previs a la Covid-19
  • CA

A principis del 2020, les dades dels satèl·lits es van utilitzar per mostrar un descens de la contaminació atmosfèrica que coincideix amb els bloquejos nacionals establerts per aturar la propagació de la Covid-19. Un any després, a mesura que relaxen les restriccions sanitàries en alguns països i es reprèn l’activitat regular, els nivells de contaminants atmosfèrics com el diòxid de nitrogen tornen a nivells anteriors al coronavirus, segons un comunicat de l’Agència Espacial Europea (ESA, en les sigles angleses).

L’organisme europeu ha posat un dels focus d’anàlisi de l’evolució de la contaminació atmosfèrica sobre la Xina, ja que es considera l’origen de la pandèmia i un dels països que més emissions contaminants genera. En aquest cas l’evolució es fa òbvia als ulls dels satèl·lits. El 23 de gener de 2020, el món va veure com entrava en vigor el primer bloqueig del coronavirus a Wuhan, Xina, el qual acabaria per estendre’s per tot el país i provocaria una dràstica caiguda de la pol·lució atmosfèrica. Ara, més d’un any després, a mesura que s’han reduït les restriccions, el nivell mitjà de contaminants atmosfèrics ha repuntat i torna a augmentar.

Els mapes mostren les concentracions mitjanes mensuals de diòxid de nitrogen, derivades de dades del satèl·lit Copernicus Sentinel-5P, a les parts central i oriental de la Xina el febrer de 2019, febrer de 2020 i febrer de 2021. El mapa mostra la fluctuació dels nivells entre tres períodes, amb vermell fosc que indica altes concentracions de diòxid de nitrogen.

La tendència de la recuperació de les xifres de contaminació prèvies als confinaments no es limita a la Xina. L’ESA estima que la mateixa progressió es produirà a Europa, on encara hi ha molts països amb grans restriccions de mobilitat que contenen aquesta recuperació.

Claus Zehner, gerent de la missió Copernicus Sentinel-5P de l’ESA, diu: “Esperàvem que la contaminació de l’aire repuntés a mesura que s’elevessin els bloquejos a tot el món. Les concentracions de diòxid de nitrogen a la nostra atmosfera no depenen només de l’activitat humana. Les condicions meteorològiques, com ara la velocitat del vent i la nuvolositat, també afecten aquests nivells, tot i que una gran quantitat d’aquestes reduccions es deuen a la reducció de les restriccions. En les setmanes i mesos vinent, esperem augments de les concentracions de diòxid de nitrogen també a Europa”.

L’esperança que molts experts mediambientals dipositaven sobre el confinament per modificar els hàbits de contaminació cada cop és més tènue.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa