MonPlaneta
La contaminació redueix el rendiment de les plaques solars
  • CA
Plaques solars a Utah (Estats Units) | Ricketyus (CC)

La pol·lució de l’aire, especialment a les zones urbanes, pot reduir molt el rendiment de les plaques solars i és un factor que s’hauria de tenir molt en compte a l’hora d’instal·lar-les tant les ciutats com a les zones properes. De fet, la contaminació fins i tot pot arribar a marcar la diferència entre unes plaques fotovoltaiques que produeixen energia amb èxit i unes que operen per sota del que s’esperava o, fins i tot, que no són rendibles. Això, almenys, és el que diu un estudi fet a l’Institut Tecnològic de Massachusetts (Estats Units) i que ha estat publicat a la revista ‘Energy & Environmental Science’.

Després de recollir dades de la radiació solar que rep al terra i de comprarar-les amb els nivells de partícules en suspensió a l’aire dels mateixos llocs, l’equip del MIT va calcular quina era la quantitat de llum solar que la boira causada per la contaminació dissipava o absorbia i que, per tant, no arribava a les plaques fotovoltaiques. Després de molts esforços van aconseguir fer els càlculs a Delhi (Índia) durant un període de 2 anys i van detectar reduccions significatives en el rendiment esperat de les plaques solars, especialment en un lloc com aquell, on la contaminació és elevada i constant. Anualment, van arribar a la conclusió que l’energia que proporcionen les plaques solars en aquella ciutat és un 12% inferior de la que s’esperaria en condicions normals. Tenint en compte el marge de benefici econòmic de moltes instal·lacions d’aquest tipus, aquesta reducció podria marcar la diferència en la seva viabilitat i, a més, podria frenar els esforços pel canvi energètic i reduir les inversions en aquesta font renovable en vista dels seus mals resultats.

Després de l’estudi fet a l’Índia, l’equip va analitzar les dades de 16 ciutats més d’arreu del món, veient que l’impacte de la contaminació en les plaques solars anava des d’un 2% a Singapur fins a més del 9% a llocs com Pequín (Xina) o Ulan Bator (Mongòlia). A més, també van comparar les dades de diferents tipus de plaques solars per veure com les seves característiques i el rang de l’espectre de llum que captaven es veia afectat per la pol·lució. Precisament la perovskita, un dels materials més prometedors per a la fabricació de plaques solars d’alt rendiment, era el que es veia més afectada per la contaminació, amb el seu rendiment arribant a caure més d’un 17% en el cas de Delhi. En un moment en què les centrals d’energia solar són cada vegada més i més grans, tenir en compte la influència que pot tenir la contaminació en els seus resultats és molt important.

Per posar-ho en termes econòmics, les pèrdues en generació d’energia a Delhi podrien arribar a superar els 17 milions d’euros i, a escala global, podrien representar centenars si no milers de milions d’euros, i aquesta problemàtica persistirà mentre hi hagi contaminació a l’aire de les nostres ciutats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa