MonPlaneta
La contaminació atmosfèrica durant l’embaràs afecta al creixement dels nens

L’exposició prenatal a la contaminació atmosfèrica està vinculada a retards en el creixement físic dels nens en els primers anys de vida, segons un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació ‘la Caixa’.

Fins ara s’havia relacionat l’exposició a la contaminació durant l’embaràs amb efectes adversos sobre la salut infantil com un menor pes en néixer i problemes respiratoris i de desenvolupament neuronal; però se sabia molt poc sobre com afectava la pol·lució al creixement físic dels infants, ha explicat ISGlobal en un comunicat aquest dimecres.

En aquest nou estudi, els experts sostenen que l’exposició dels fetus al diòxid de nitrogen (NO2) i a partícules fines (PM2.5) -dos dels principals contaminants relacionats amb el trànsit rodat- durant el primer trimestre d’embaràs es tradueix en un menor índex de massa corporal en nens i nenes de 0 a 4 anys. Aquest fet implicaria que “l’exposició prenatal als contaminants de l’aire té un efecte durador sobre el creixement després del naixement i requereix d’un seguiment a edats més grans”, ha manifestat la investigadora d’ISGlobal i primera autora de la publicació, Serena Fossati.

La investigació, que ha estat publicada a la revista Environment International, s’ha realitzat amb més de 1.700 parelles de mares i els seus fills i filles que participen en el Projecte INMA (Infància i Medi ambient) a Astúries, Guipúscoa, Sabadell (Barcelona) i València.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa