MonPlaneta
El Constitucional tomba l’impost català sobre el risc mediambiental d’elements radiotòxics
  • CA
La central nuclear de Vandellós | Wikimedia Commons

El Tribunal Constitucional ha tombat l’impost català sobre el risc mediambiental d’elements radiotòxics. La sentència de l’alt tribunal espanyol declara inconstitucional l’impost, obligant el Govern a tornar els 17,3 milions d’euros que havia recaptat en aquest concepte entre 2017 i 2018, un 20% dels quals es destinaven a municipis afectats per la presència d’una central nuclear. La llei tombada creava un impost extra fiscal que obligava els agents que produïen, manipulaven, transportaven, custodiaven o emetien substàncies radiotòxiques a assumir el cost de l’impacte negatiu que suposa l’activitat per al medi ambient i la salut de les persones.

Amb aquests ingressos, es volia fomentar l’economia dels municipis propers a les centrals, amb objectius com la reactivació del riu Ebre, el foment de projectes turístics o la reindustrialització química a Flix. El govern espanyol de Mariano Rajoy va impugnar els articles sobre l’impost sobre el risc ambiental de la producció, manipulació i transport, custòdia i emissió d’elements radiotòxics perquè considerava que es contradeien amb la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes, per possible coincidència amb l’impost espanyol sobre producció de combustible nuclear gastat i els residus radioactius i pel possible solapament amb l’Impost d’Activitats Econòmiques. El Constitucional ha confirmat l’equivalència d’aquests dos impostos i ha anul·lat el català, seguint una doctrina establerta per ell mateix sobre els límits del poder tributari de les comunitats autònomes, que impedeix la coincidència de fets imposables amb impostos estatals. De fet, el mateix tribunal, el 2016, ja va declarar inconstitucional l’anterior impost català sobre la producció d’energia elèctrica d’origen nuclear.

El Govern, però, mantenia la constitucionalitat de l’impost, al·legant que grava el risc mediambiental i no el combustible gastat o els residus. Així, es gravava l’emissió de radioactivitat i, de fet, hi havia bonificacions en casos de reducció d’emissions, per mirar d’incentivar al seva minimització.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa