MonPlaneta
El Consorci de les Vies Verdes de Girona seguirà nou línies estratègiques
Presentació de resultats de l’estudi de diagnosi del Consorci de Vies Verdes de Girona | Consorci de Vies Verdes de Girona

Aquest dimarts ha tingut lloc la presentació de resultats de l’estudi de diagnosi del Consorci de les Vies Verdes de Girona. A l’acte hi ha participat el president en funcions de l’ens, Albert Gómez, acompanyat per Oriol Cesana, director de la consultora de desenvolupament local Focalizza, i Ferran Blanch, impulsor de vision marketing. L’estudi ha tingut per objecte analitzar la situació actual de les Vies Verdes, davant del seu creixement constant, que feia oportú reflexionar sobre les seves necessitats i els seus reptes de futur. Albert Gómez ha destacat que aquest estudi «ens ha ajudat a fer aquest procés de reflexió» a mitjà i llarg termini i, a més, ha volgut remarcar que «va molt més enllà del que és el mateix Consorci. Està pensat des d’un punt de vista de territori, del potencial que tenim des de les comarques gironines».

L’estudi es basa en les valoracions de 21 ajuntaments, tres associacions i quatre empreses sòcies del Club d’Agents Econòmics, amb qui s’han mantingut més de trenta entrevistes sobre l’estat de les Vies Verdes de Girona i dels seus usuaris. Oriol Cesana ha comentat que «aquest treball vol ser el plantejament del que són les Vies Verdes i el Consorci, i de quina percepció en tenen els agents immersos en el territori, sumat als estudis que ja havia desenvolupat. Partíem d’una part important d’anàlisi de dades i després vam entrar en l’anàlisi de les fonts qualitatives parlant amb els stakeholders», és a dir, els qui interactuen amb el Consorci de les Vies Verdes o en formen part.

Via Verda del Tren Petit (Palamós – Palafrugell) | Vies Verdes Girona

Els resultats han establert nou línies estratègiques, pilars fonamentals del futur pla estratègic de l’ens. Albert Gómez ha apuntat que al document «no hi ha cronograma ni pla d’actuacions perquè serà el proper grup de govern el que ho desenvoluparà». Aquestes línies es fonamenten en una visió que engloba tres grans àmbits d’intervenció: l’eficiència interna, amb la millora del funcionament i l’optimització dels recursos; la competitivitat, amb l’impuls de projectes que promoguin l’activitat econòmica i la consolidació del model de negoci, i la innovació, base per promoure una millor diferenciació. Seguint aquests àmbits, s’estableixen les línies que pretenen configurar el futur ideal de les rutes pedalables:

– Aliances publicoprivades amb entitats vinculades al territori que permetin un impuls més transversal de les rutes.

– Incrementar el pressupost ordinari del Consorci per a disposar d’una major estructura de manteniment, organització i promoció de la xarxa, mantenint un model econòmic sostenible. La Diputació de Girona farà una aposta per aquest projecte, que presenta valors per a l’economia productiva de la demarcació, fent-hi una aportació econòmica més àmplia.

– Impulsar i fer créixer la connectivitat de les rutes a fi que es converteixin en un element vertebrador del territori unint, d’una manera més clara, l’eix de mar i muntanya de les mateixes comarques i amb un model de camins social, turístic i econòmic.

– Promoure la mobilitat sostenible i saludable, fent de la salut i el benestar dos eixos importants de les rutes de les Vies Verdes.

– Desenvolupar una estratègia de marca que englobi les submarques i projectes existents sota un únic paraigua, fàcil d’entendre per a l’usuari i amb projecció internacional.

– Promoure la competitivitat de les empreses vinculades al Consorci, millorant la seva capacitat de gestió mitjançant l’impuls de propostes formatives relacionades amb la creació d’un producte turístic atractiu.

– Enfortir la vessant turística de les rutes pedalables, promocionant-les i convertint-les en un producte turístic de rellevància internacional.

– Convertir les rutes en un eix d’interpretació del territori que contribueixi a la seva dinamització, generant activitats, ocupació i riquesa.

– Introduir les noves tecnologies com a element propi del Consorci i la seva estratègia de creixement, plantejant possibles mecanismes per a la digitalització de les vies i camins en tot el seu procés de gestió, comercialització i utilització.

La ruta del Carrilet (Girona – Sant Feliu de Guíxols) | Vies Verdes Girona

El Consorci de les Vies Verdes va ser creat l’any 2003 per mantenir i millorar les infraestructures, ampliar la mateixa xarxa i gestionar i promoure’n l’ús. Les Vies Verdes de Girona consten d’un traçat de 145 quilòmetres, passen per fins a trenta-un municipis diferents i disposen d’una àmplia diversitat de recursos d’interès tant natural com patrimonial, ja que connecten poblacions de mar amb poblacions de muntanya. Les Vies Verdes s’han anat ampliant amb la introducció d’altres rutes. Per exemple, des del 2013 el Consorci també gestiona la xarxa Pirinexus, ruta pedalable transfronterera circular amb una llargada de 353 km, que incorpora trams de les Vies Verdes i transcorre per 53 poblacions, amb el cicloturisme com a ús principal. Aquesta xarxa de vies pedalables va lligada a una sèrie de beneficis tant econòmics com culturals, socials i mediambientals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa