MonPlaneta
Consells dels Bombers per evitar accidents al medi natural durant la Setmana Santa
| CER

!--akiadsense-->

Els períodes de vacances sempre impliquen una major mobilitat al medi natural, fet que sovint va acompanyat d’un increment en el nombre d’actuacions dels Bombers de la Generalitat per salvaments i rescats. Durant la Setmana Santa de l’any passat (els 10 dies entre el cap de setmana de Rams i dilluns de Pasqua) els Bombers de la Generalitat van fer 141 actuacions al medi natural, 82 de les quals per rescats de muntanya. Aquesta xifra és superior a la de l’any anterior, ja que del 7 al 17 d’abril (la Setmana Santa de 2017) es van dur a terme 82 serveis del mateix tipus, 49 específicament de rescats de muntanya. El nombre de serveis que els Bombers fan al medi natural ha anat en augment en els últims anys i de cara als dies de Setmana Santa, quan conflueixen practicants d’activitats de tot tipus (hivernals i no hivernals), el cos vol insistir en la importància de seguir unes mínimes mesures de seguretat.

Els Bombers en plena operació de rescat | Bombers

!--akiadsense-->

Amb una millor formació i preparació i seguint els consells de prevenció i autoprotecció, es poden evitar molts dels accidents i minimitzar-ne els riscos:

Abans de sortir:

– El muntanyisme exigeix preparació: entreneu-vos i informeu-vos.

– Informeu-vos de les condicions meteorològiques i la seva possible evolució. Renuncieu a l’activitat si les previsions són dolentes.

– Planifiqueu l’activitat i la seva durada, consulteu les guies i el mapa del recorregut. Comproveu la distància, el desnivell i l’orografia del terreny per adaptar-la a tot el grup, especialment si aneu amb infants.

– Aneu-hi sempre amb companyia o comuniqueu a algú l’activitat prevista i els llocs pels quals preveieu passar.

– Utilitzeu material i equip adequats. Sobretot porteu el calçat adient i la motxilla per dur les coses imprescindibles: roba per si us sorprèn la pluja, el vent o el fred; mapa, telèfon mòbil amb la bateria carregada, un frontal, un xiulet, aigua i menjar.

Durant la marxa:

– Respecteu les senyalitzacions de perill.

– Si aneu en grup, manteniu sempre el contacte amb les altres persones.

– Fixeu punts de referència en el recorregut, de manera que pugueu orientar-vos.

– Hidrateu-vos sovint i mengeu aliments energètics.

– Si teniu fred, no deixeu de caminar.

– En cas de boira o que es faci fosc, no sortiu dels camins senyalitzats.

– En cas d’accident, truqueu al 112.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa