MonPlaneta
La consellera Jordà lliura els premis PITA a la innovació tecnològica agroalimentària

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, va lliurar aquest dijous, en el marc del Dia de la Innovació Alimentària, els Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària, que han celebrat la 17a edició a Girona. Enguany el lliurament ha estat doble ja que, a banda dels guardons corresponents al 2018, també es van lliurar els de 2017, que l’any passat no es van poder lliurar perquè la cerimònia va quedar suspesa a causa de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola, la suspensió de l’autonomia i la inestabilitat política.

El Departament d’Agricultura convoca aquests premis amb l’objectiu de distingir i reconèixer les empreses agràries o les seves entitats associatives, les agroindústries i les persones joves emprenedores i amb esperit innovador que hagin incorporat en el procés productiu noves tecnologies, processos que assoleixin millores rellevants en la competitivitat, la preservació ambiental i les bones pràctiques, i que alhora suposin l’obtenció i la garantia de resultats beneficiosos pel que fa a l’economia, l’ergonomia, la qualitat, la seguretat o la sostenibilitat de les produccions. A l’acte, la consellera va destacar “la qualitat de les candidatures presentades en aquestes dues edicions. Sabem que tenim un sector innovador, potent, professional, tecnificat i molt emprenedor. Amb actes com aquest ho demostrem”. Jordà va reconèixer la gran qualitat tecnològica, però també vivencial dels projectes: “l’empremta de les persones que estan davant de tots els projectes els fa únics i de gran valor”. “Horta, fructicultura, ramaderia, pesca, transformació, etc. Tenim un sector divers representant de la diversitat d’aquest país”.

Imatge dels guanyadors i finalistes dels PITA 2017, 2018 i del Premi Ruralapps 2018
Imatge dels guanyadors i finalistes dels PITA 2017, 2018 i del Premi Ruralapps 2018 | Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

!--akiadsense-->

Amb els premis PITA, el Departament d’Agricultura pretén aconseguir referents per al sector agrari pel que fa al procés d’innovació tecnològica i, alhora, incentivar aquestes actuacions entre les empreses agroalimentàries, a fi que Catalunya disposi d’un sector agroalimentari cada vegada més enfortit, capaç de competir en els mercats i de contribuir a la generació d’ocupació, benestar i equilibri territorial. La consellera Jordà va explicar que amb aquests reconeixements “volem posar en valor aquest sector. Per aconseguir-ho, és imprescindible articular una coordinació de la transferència del coneixement, de la recerca i de la innovació del sector perquè pugui ser encara més competitiu i sostenible. Si millorem la incorporació dels resultats de la recerca i la innovació en l’activitat de les empreses agroalimentàries, forestal i pesqueres millorem la competitivitat del sector”.

Els primers premis estan dotats amb 6.000 euros cadascun. Els premiats van ser:

PITA 2018:

– Modalitat agroindústria: Kensho Sake (L’Ampolla, Baix Ebre), per l’elaboració de sake i ferments derivats de l’arròs amb varietats locals.

– Modalitat empresa agrària: VerdCamp Fruits, (SAT – Cambrils, Baix Camp), pel desenvolupament d’un model d’associació i sincronització de plantes florals refugi per al control biològic de pugó en síndria.

– Modalitat Jove Emprenedor Innovador: Francesc Ribas Borràs, de Can Puxic (Premià de Dalt, Maresme), per la producció de tomàquet de qualitat i proximitat tot l’any segons el Model 365, un procés de treball integral que permet allargar el cicle i augmentar la qualitat del cultiu convencional.

PITA 2017

– Modalitat a l’empresa agrària: Pau Frigola Coll d’Agroalimentària Mas Saulot, SL, (Gualta, Baix Empordà), per la implantació en una explotació agrària d’un nou model de negoci que dóna valor afegit a les pomes de segones categories mitjançant la transformació a productes elaborats innovadors en concepte forma i qualitat, implantant un model integrador a la zona rural que fomenta l’economia local, col·laborativa, circular i sostenible.

– Modalitat a l’agroindústria: Quiònia Pujol Sabaté – (Almacelles, Segrià), per la creació d’una indústria agroalimentària cervesera, des de la producció i recol·lecció de matèries primeres com són l’ordi, blat o llúpol de diferents varietats, en producció ecològica, i llevat, passant pels processos de malteria i pel·letització del llúpol, fins a l’elaboració de diverses varietats de cervesa artesana de qualitat i una d’elles sense gluten.

– Modalitat Jove Emprenedor Innovador: Albert Sala Martínez, de Sala Graupera i Fills (Sant Andreu de Llavaneres, Maresme), per la creació d’un jardí de demostració en el propi viver on els professionals del paisatge poden veure les diferents especies botàniques, colors i formes a utilitzar en el marc d’una jardineria sostenible.

Així mateix, en el decurs de l’acte d’avui es van lliurar els Premis Ruralapp 2018, que també atorga el Departament d’Agricultura. Les apps guanyadores d’aquesta cinquena edició d’aquests guardons van ser Myhealthwatcher i Waatic. La primera, creada per Cube Technology Innovation, SL, de Mataró, és una aplicació que interpreta les etiquetes dels productes d’alimentació envasats en funció del perfil personal de salut de l’usuari. És un algoritme que analitza, qualitativament i quantitativa, la composició dels productes d’alimentació envasats i els valora en funció d’un perfil de salut de l’usuari i recomana en quina mesura hauria de consumir un producte determinat i per què, oferint alternatives més adequades al perfil, si n’hi ha. La segona, ideada per l’empresa ESTEL, SL, d’Abrera, està dissenyada per a l’aplicació intel·ligent de productes fitosanitaris i traçabilitat en cultius especials. Aquesta eina permet dosificar de forma automàtica el realment necessari i introduir la dosificació variable en una mateixa parcel·la a través dels mapes de vigorositat (minimitzant l’ús de producte) i garanteix la complerta traçabilitat de cada aplicació.

A través del Premi Ruralapps el DARP vol impulsar el desenvolupament d’aplicacions mòbils en el marc del sector agrari, alimentari i rural, i distingir les empreses que hagin desenvolupat les millors aplicacions mòbils funcionals que contribueixin a la millora del sector agroalimentari i del medi rural.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa